Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vold i hjemmet

Dagbladet mener: Du er ikke alene

For noen er hjemme farligst.

PANDEMI-ISOLERT: En helsearbeider i isolasjon i et sykehus i Madrid i 2014, da Ebola rammet landet. Nå er det mange som må isolere seg hjemme på grunn av Coronoa-viruset. Flere er nå bekymret for at dette skal føre til mer familievold. Foto: REUTERS/Paul Hanna/NTB Scanpix
PANDEMI-ISOLERT: En helsearbeider i isolasjon i et sykehus i Madrid i 2014, da Ebola rammet landet. Nå er det mange som må isolere seg hjemme på grunn av Coronoa-viruset. Flere er nå bekymret for at dette skal føre til mer familievold. Foto: REUTERS/Paul Hanna/NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Nå, når nærmere en milliard mennesker befinner seg i hjemmeisolasjon på grunn av coronaviruset, er det på tide å passe bedre på hverandre.

For mange er ikke hjemmet et trygt sted. Et sted hvor man skal søke tilflukt. Men nettopp det man rømmer fra. Et sted man er i livsfare. Et fengsel hvor man holdes låst inne. Da er det viktig at det finnes andre steder å løpe til.

DET FARLIGSTE stedet å være kvinne er i eget hjem. Men nå er det nettopp der man blir bedt om å være.

«Nå har vi fått beskjed om å holde oss hjemme. Det betyr at voldsutsatte er innesperret med voldsutøver til alle døgnets timer. Mens resten av verden stopper opp, skjer vold og overgrep i hjemmet. Kanskje mer enn noen gang», skriver Volinjen, en hjelpelinje for alle som opplever vold eller overgrep i nære relasjoner.

Men da regjeringen la fram lister over jobber som er nødvendige for å holde Norge i gang i krisetid, sto ikke krisesenter-ansatte på listen. Nå frykter Krisesentrene at de må stenge på grunn av corona-smitten.

Men det er ikke bare kvinnene som er mer utsatt. Politiet ber nå folk bli flinkere til å melde ifra.

MADRID: Det jobbes nå for å sette opp et alternativt sykehus med plass til over 5000 pasienter. Video: AP / Bilder: Scanpix Vis mer

«I DEN TIDEN vi er i nå, er det mange barnefamilier som er mer sammen og mer isolert», sier Heidi Myhre Teigen, leder for avsnitt for seksuelle overgrep og vold i Innlandet politidistrikt, til Adresseavisen. Også barneombudet slår alarm. For litt over ei uke siden ble alle landets 41 familievernkontorer stengt. All mekling, parterapi og foreldreveiledning har stoppet opp, skriver Dagsavisen.

Årlig får 150.000 barn og voksne hjelp ute i kommunene av familieverntjenesten. Sinnemestring, parterapi, familieterapi, foreldreveiledning og samtaletilbud for barn, er bare noe av det som tilbys. «Dette kan resultere i ulike former for omsorgssvikt. Det er fare for at noen barn opplever roping og kjefting, slag, spark eller annen vold», sa barneombud Inga Bejer Engh til Dagsavisen.

DET ER AVGJØRENDE nå at vi prøver å motvirke de negative effekten av krigen vi alle nå fører mot coronaviruset. At vi ikke glemmer de som trenger vår beskyttelse. Det kan gjøres ved at regjeringen sikrer at krisesentrene regnes som en samfunnskritisk funksjon. Og at politiet sikrer at vold og overgrep mot barn og kvinner blir prioritert på tross av den nasjonale krisen. Det er politiet og samfunnets ansvar. Og hvis du selv er blant dem som blir utsatt for vold eller trusler bør du følge denne oppfordringen.

«Så Vær så snill. Ta deg en luftetur. Finn en anledning til å snakke med hjelpelinjen på 116 006. Du er ikke alene».

FORTVILT: Intensivsykepleier Dawn Billbrough kommer med en klar beskjed til folket. Video: Dawn Billbrough via Storyful Vis mer
Hele Norges coronakart