LEDER

EMD aksepterer lover om krenkelse av religionen:

Dagbladet mener: En farlig dom om blasfemi

I den liberale rettsstaten er det høyt under taket både for meninger og tro. Vi løper ikke til politiet når noen tråkker oss på tærne og utfordrer våre verdier.

DEN EUROPEISKE MENNESKERETTIGHETSDOMSTOLEN I STRASBOURG. Foto: NTB/Reuter
DEN EUROPEISKE MENNESKERETTIGHETSDOMSTOLEN I STRASBOURG. Foto: NTB/Reuter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

En kvinne fra Østerrike som fikk bot for å ha kalt profeten Muhammed for pedofil, fikk ikke medhold i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD). Domstolen konkluderte torsdag med at boten ikke krenket kvinnens ytringsfrihet. Kvinnen holdt i 2008 og 2009 seminarer om islam for det høyrepopulistiske Frihetspartiet. Her omtalte hun en av profeten Muhammeds mindreårige koner. En domstol i Østerrike dømte kvinnen til en bot på 480 euro pluss saksomkostninger for å ha kommet med nedsettende uttalelser om religiøs lære.

Denne dommen har EMD akseptert, bl.a. under henvisning til at kvinnens uttalelser var et fornærmende angrep på Islams profet som kunne nøre opp under fordommer og true den religiøse freden. EMD hevder også at kvinnens påstander delvis var bygd på usanne påstander og kunne utløse berettiget indignasjon hos andre.

EMDs avgjørelse innebærer ikke at ytringsfriheten i religiøse spørsmål automatisk blir innsnevret i Norge. Domstolen aksepterer derimot at stater kan ha lovbestemmelser om blasfemi og dømme folk etter disse. I Norge ble et forslag om en ny blasfemilov lansert av den daværende, rødgrønne regjeringen, men lagt bort etter en intens offentlig debatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer