Har gjort feil: Den statlige granskingskommisjonen la mandag frem sin rapport om Tolgasaken. Den slår fast at Tolga kommune har gjort en rekke alvorlige feil. Her er ordfører Ragnhild Aashaug (Sp). Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpi
Har gjort feil: Den statlige granskingskommisjonen la mandag frem sin rapport om Tolgasaken. Den slår fast at Tolga kommune har gjort en rekke alvorlige feil. Her er ordfører Ragnhild Aashaug (Sp). Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpiVis mer

Tolga-saken:

Dagbladet mener: En skammelig ikke-unnskyldning fra Tolga kommune

Tolga kommune har opptrådt grovt og uaktsomt i saken om Holøyen-brødrene.

Leder

I fjor høst avslørte VG at feil førte til at tre brødre fra Tolga over flere år ble holdt under såkalt vergemål, uten deres tillatelse. Ved å diagnostisere dem som psykisk utviklingshemmede, samt undervurdere deres evne til å samtykke vergemålet, mistet brødrene blant annet retten til å styre sin egen økonomi.

Da omfattende og maktkritisk journalistikk kastet lys på saken, slo begrunnelsen for kommunen og fylkesmannens behandling av brødrene sprekker. To av brødrene har ikke diagnosen psykisk utviklingshemming. I flere år var de fratatt selvbestemmelse og autonomi, og dermed muligheten til å leve livet som de selv ønsket.

Statsminister Erna Solberg var raskt ute med en uforbeholden unnskyldning. Norske myndigheter hadde begått urett for flere av sine innbyggere.

Kommunalministeren, helse- og omsorgsministeren og justisministeren iverksatte en uavhengig gransking av saken. Ikke bare for brødrene Holøyen, men for de over seksti tusen menneskene som er satt under vergemål i Norge. Det er ikke utenkelig at liknende feil er begått flere steder i landet.

Mandag ble granskningsrapporten fra Helsetilsynet, Statens sivilrettsforvaltning og Fylkesmannen i Vestland offentliggjort. Det ble knusende lesning for Tolga kommune og Fylkesmannen i Hedmark.

Rapporten konstaterer at ingen snakket med brødrene før de ble satt under vergemål. Det skjedde mot deres vilje. Brødrene ble vurdert kollektivt og samlet framfor individuelt. Det var mangel på kommunikasjon og samhandling mellom involverte instanser, noe som førte til at tidlige feil i diagnostisering ble stående i årevis. Samlet har kommunen mottatt sju millioner kroner den ikke skulle hatt.

Senterpartiets ordfører i kommunen, Ragnhild Aashaug, erkjenner til dels kommunens skyld i saken. Under pressekonferansen mandag sa hun at det er «viktig å si unnskyld om [brødrene] føler kommunen ikke har forstått hva de ønsker, og om de føler seg uriktig behandlet av kommunen.» Hun sa hun forstår dem hvis de har «følt seg dårlig behandlet», eller «følt seg fortvilet og frustrert.»

Både VGs avsløringer og de svært alvorlige funnene i den ferske statlige granskningen viser at brødrene reaksjon på kommunens behandling ikke handler om deres opplevelse. Denne saken handler ikke om noen som «føler seg» elendig behandlet av kommunen, men noen som i aller høyeste grad har vært det.

Det er skammelig at ordføreren holder fast på denne formen for ikke-unnskyldning, når vi i dag vet at tre avmektige individer i denne saken har vært behandlet grovt og uaktsomt.

Derfor gleder det denne avisa at Holøyen-brødrene får anerkjennelse i statlige granskningsrapporten og fra regjeringsapparatet. Godt er det også at avsløringen har ført til en gjennomgang av hele systemet om vergemål og diagnostisering som utløser økonomisk støtte. Forhåpentligvis skjer aldri det samme igjen.

(Presisering: I den opprinnelige artikkelen sto det at Tolga kommune hold brødrene under vergemål. Vedtak om vergemål gjøres av Fylkesmannen.)

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.