LEDER

Kulturarv:

Dagbladet mener: Et av Norges viktigste bidrag til verdensarven forfaller på Erna Solbergs vakt

Vikingskipene på Bygdøy smuldrer opp fordi museet er i elendig forfatning. Uten nytt museum står hele kulturskatten i fare.

Truet: Osebergskipet på Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Truet: Osebergskipet på Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Vi må kalle det en sensasjon: En meter og førti centimeter under bakken på et jorde i Halden, kan vi ha oppdaget et vikingskip på størrelse med det berømte Osebergskipet. Det er 100 år siden arkeologer har funnet noe liknende. Som Knut Paasche i Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) sa det til Aftenposten: «Hvis dette faktisk er et bevart skip fra vikingtida, er det absolutt det ultimate funnet.»

Foreløpig vet vi ikke noe om skipets tilstand eller bevaringsforholdene i området. Nærmere undersøkelser kan la vente på seg ettersom det er både tid- og kostnadskrevende.

Hvis det viser seg å være et funn i samme størrelse som Oseberg, vil spørsmålet om utgraving, utstilling og bevaring dukke opp. Et slikt skip vil unektelig være et av våre gjeveste utstillingsobjekter. I dag er skipene på vikingtidsmuseet på Bygdøy i Oslo blant Norges viktigste bidrag til verdensarven. Årlig besøker over en halv million mennesker museet, noe som gjør det til landets mest besøkte enkeltmuseum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer