Truet: Osebergskipet på Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Truet: Osebergskipet på Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Kulturarv:

Dagbladet mener: Et av Norges viktigste bidrag til verdensarven forfaller på Erna Solbergs vakt

Vikingskipene på Bygdøy smuldrer opp fordi museet er i elendig forfatning. Uten nytt museum står hele kulturskatten i fare.

Meninger

Vi må kalle det en sensasjon: En meter og førti centimeter under bakken på et jorde i Halden, kan vi ha oppdaget et vikingskip på størrelse med det berømte Osebergskipet. Det er 100 år siden arkeologer har funnet noe liknende. Som Knut Paasche i Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) sa det til Aftenposten: «Hvis dette faktisk er et bevart skip fra vikingtida, er det absolutt det ultimate funnet.»

Foreløpig vet vi ikke noe om skipets tilstand eller bevaringsforholdene i området. Nærmere undersøkelser kan la vente på seg ettersom det er både tid- og kostnadskrevende.

Hvis det viser seg å være et funn i samme størrelse som Oseberg, vil spørsmålet om utgraving, utstilling og bevaring dukke opp. Et slikt skip vil unektelig være et av våre gjeveste utstillingsobjekter. I dag er skipene på vikingtidsmuseet på Bygdøy i Oslo blant Norges viktigste bidrag til verdensarven. Årlig besøker over en halv million mennesker museet, noe som gjør det til landets mest besøkte enkeltmuseum.

Riksantikvarens kontor er foreløpig reserverte i entusiasmen for en ny, stor utgraving. Det samme er direktør ved Kulturhistorisk museum, Håkon Glørstad. Forståelig nok. Vi kan ikke ta lett på ansvaret vi forplikter oss til ved å grave fram slike kulturskatter. Er de først tatt ut og fram, skal de vedlikeholdes og bevares i et evighetsperspektiv. Det koster.

Vi kommer heller ikke utenom at myndighetene i dag er i ferd med å fullstendig svikte skipene vi allerede har gravd fram. Vibrasjoner, støv og dårlig inneklima på Vikingmuseet på Bygdøy gjør at de skjøre gjenstandene er i ferd med å smuldre opp. Konserveringsseksjonen ved museet har advart om at det kanskje bare er overflatebehandlingen som hindrer gjenstandene fra å falle sammen.

Museets forrige direktør omtalte forfallet som en nasjonal krise i 2012. Arbeidet for å få på plass et nytt museum har pågått lenge, men fikk for alvor fart i 2014. Siden har reguleringer kommet på plass, bygget er ferdigprosjektert og aktørene klare til å sette i gang.

Men vedtaket fra regjeringen lar vente på seg. Det samme gjør derfor pengene. I statsbudsjettet for 2019 var det ingenting å hente for museet. Det er dypt urovekkende. Nettopp fordi det er et tidsspørsmål før viktig verdensarv går tapt, må regjeringen få ut fingeren.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.