EØS i fanget: Det kan bli handelskrig på venstresiden. Her hilser Ap-leder Jonas Gahr Støre på Jørn Eggum, forbundsleder i Fellesforbundet, på LO-kongressen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
EØS i fanget: Det kan bli handelskrig på venstresiden. Her hilser Ap-leder Jonas Gahr Støre på Jørn Eggum, forbundsleder i Fellesforbundet, på LO-kongressen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

EØS-avtalen:

Dagbladet mener: Fagbevegelsen må
vite bedre enn å snu ryggen til Europa

LO har tatt første skritt på vei mot å si nei til EØS-avtalen. Avtalens tilhengerne kan til dels skylde seg selv.

Leder

Forrige uke endret Fellesforbundets største og mektigste avdeling ståsted i EØS-debatten. Fra å ville hegne om avtalen for å sikre norske bedrifter tilgang på viktige markeder i EU, vil forbundets avdeling 5 nå si den opp.

Fordi Fellesforbundet i praksis avgjør LOs EØS-ståsted, betyr vedtaket at fagbevegelsen allerede under kongressen i 2021 kan snu ryggen til Europa. Faller LO, er frykten at Arbeiderpartiet kan følge etter.

Et slik vedtak vil uansett utfall være et enormt skritt tilbake. Norsk tilstedeværelse i våre viktigste økonomiske markeder og politiske arenaer trenger alle støttespillerne den kan få.

EØS-avtalen er avgjørende for norsk vekst og velstand. I fjor ble det eksportert norske varer for 230 milliarder kroner til EØS-land, en vekst på 30 milliarder kroner fra året før. Det er på ingen måte gitt at en alternativ handelsavtale vil bli like lønnsom for oss.

Frihandel baker kaka større. Slike ordninger er alle tjent med på sikt. Fra små bedrifter i norske bygder, til store internasjonale konserner. Dersom norske regjeringer sørger for en rettferdig fordelingspolitikk, og partene i arbeidslivet deler godene, blir vi alle rikere av slikt samarbeid.

Den nye kraften i Fellesforbundets motstand kommer av at ESA, EFTAs overvåkningsorgan, har overkjørt norsk høyesterett og fagbevegelsen i spørsmål om reise, kost og losji. Forbundet mener det vil bidra til mer sosial dumping, samt gi fordeler til useriøse aktører.

Slike avgjørelser provoserer fagbevegelsen. Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, har lenge vært forbannet over at næringslivet, med NHO i spissen, tar slike saker til ESA for å overprøve norske lover, noe han mener er ødeleggende for tilliten til kompromisset mellom arbeider og kapitaleiere.

«For oss var dette dråpen som har fått begeret til å renne over», uttalte leder for avdeling 5, Roar Abrahamsen til Fri Fagbevegelse.

Det er legitimt å mene fagbevegelsen opptrer urimelig ved å bruke reise, kost og losji som tunga på vektskåla. Men motstand av denne typen bør være en vekker for alle som støtter frihandel og norsk integrasjon i Europa: Det er mulig å få støtte fra fagbevegelsen i spørsmål om internasjonalt samarbeid og handelsavtaler, men ikke hvis det oppleves at godene av den fordeles urettferdig, eller at det rammer noen grupper urimelig hardt.

Norsk fagbevegelse er ingen motstander av verken automatisering, effektivisering eller internasjonal handel. Men for å få dem med også i åra framover, må det bli større aksept for kompromisser som er til fordel for arbeidstakersiden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.