KrFs landsmøte:

Dagbladet mener: Far må også ha selvstendig rett på pappaperm

Omsider har KrF funnet en progressiv og viktig likestillingssak. Denne avisa håper Kjell-Ingolf Ropstad vinner fram med utvidelse av foreldrepermisjonsordningen.

God kamp: Kristelig Folkeparti og Kjell-Ingolf Ropstad kjemper en viktig kamp for likebehandling i foreldrepermisjonsordningen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
God kamp: Kristelig Folkeparti og Kjell-Ingolf Ropstad kjemper en viktig kamp for likebehandling i foreldrepermisjonsordningen. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer
Leder

I gårsdagens avis rettet vi hard kritikk mot Kristelig Folkepartis ferske landsmøtevedtak om å kutte fedrekvoten i foreldrepermisjonen fra 15 til 10 uker.

All erfaring fra forrige gang Solberg-regjeringen reduserte til 10 uker i 2014 tilsier at menn tar ut langt mindre foreldrepermisjon på den måten. Det skader likestillingen i hjemmet og i arbeidslivet.

Men i den samme uttalelsen fra landsmøtet går KrF, med støtte fra den nyvalgte leder Kjell-Ingolf Ropstad, inn for enda en omfattende endring av permisjonsordningen. Hvis KrF får det som de vil skal også far få selvstendig opptjeningsrett til permisjon.

Hvis for eksempel mor er arbeidsledig, får ikke far permisjon fra arbeid for å være hjemme med sin nye verdensborger. Det er en diskriminering i ordningen vi burde kvittet oss med for lengst. Både mor, barn og samfunnet er tjent med at far deltar på lik linje i familielivet.

Innretningen er ikke bare urettferdig, den er også i strid med norske forpliktelser gjennom EØS-avtalen. I denne ordningen er myndighetene forpliktet til å likebehandle borgerne, ikke systematisk forskjellsbehandle dem.

Selvstendig opptjeningsrett til far er ikke bare en god sak for samfunnet, men også en svært god likestillingssak for KrF. I særdeleshet barne- og familieminister Ropstad. Partilederen står til knærne i kritikk for politikk som sender likestillingen i revers.

Dersom Ropstad, som første statsråd i departementet han leder, prioriterer saken i forhandlinger med resten av regjeringen, vil KrF framover kunne peke på et stort og viktig steg i progressiv retning. Flere fedre får mer tid mer barna uten at de selv må ta ut ulønnet permisjon fra jobben for å få det til.

Ropstads utfordring er at likebehandling koster svært mye penger. Infotjenesters HR- og ledelsesrådgivere har regnet ut at ordningen kan koste 2,6 milliarder kroner i året. Det blir tøft å finne slik penger i et budsjett der kampen om de friske midlene blir stadig hardere. Vi håper likevel KrF og Ropstad får det til. Utvidelse av ordningen vil være en seier for både barna og rettferdigheten.

(Dagbladet presiserer: I en tidligere versjon av denne lederen skrev vi at dersom mor er hjemmeværende, mottar arbeidsavklaringspenger fra NAV, er student, ikke har tjent nok, eller er ufør, får ikke far foreldrepenger. Dette er ikke presist. Vi har derfor justert teksten. Fullstendig regelverk er tilgjengelig her.)

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.