Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Skatt:

Dagbladet mener: Flere kan betale eiendomsskatt

Oslo kommunes eiendomsskatt er både lovlig og progressiv. Men misfornøyde rikinger har litt rett – den kan med fordel omfatte flere enn i dag.

Skattlegges: Stein Erik Hagens må betale eiendomsskatt for huset i Holmenkollen i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Skattlegges: Stein Erik Hagens må betale eiendomsskatt for huset i Holmenkollen i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo-rikinger liker ikke eiendomsskatt, og har siden 2016 tatt kampen i rettssystemet. Sammen med knapt en halv prosent av byens befolkning har blant andre Stein Erik Hagen, Øystein Stray Spetalen, og Jan Petter Sissener saksøkt kommunen etter innføring av skatten i 2016. Målet er å få fjernet bunnfradraget på fire millioner kroner, som gjør at de fleste i Oslo slipper å betale skatten.

Hvis Stein Erik Hagens enorme eiendom i Holmenkollen er skattepliktig, hvorfor skal ikke små leiligheter i Groruddalen også være det?

Som Spetalen sa det til VG kan vi ha den modell der de med store hus betaler mer enn de med mindre boliger, men hvorfor er ikke alle omfattet?

Etter et knusende nederlag i både tingretten og lagmannsretten, tar de kampen helt til høyesterett. Trolig til ingen nytte. Det vil være overraskende om vår øverste rettsinstans, hvis de i det hele tatt velger å behandle saken, kommer til en annen konklusjon enn de foregående i dette spørsmålet.

Kampen for eller mot Oslos moderate modell for eiendomsskatt er en politisk, ikke juridisk, sak. Dagbladet mener også den lokale selvstyreretten bør veie svært tungt i vurderingen. Skatt på eiendom er et av kommunens få, men viktige verktøy, for å finansiere velferd for hele byens befolkning.

Det norske skattesystemet har i all hovedsak to formål: Inntektene skal dekke fellesskapets utgifter, noe eiendomsskatt i de aller fleste kommuner er med på å gjøre. Skattene skal også utjevne forskjeller, noe den progressive modellen Oslo har valgt er med på å sikre. Hagen, med sine titalls milliarder i formue, bidrar litt mer enn en arbeiderklassefamilie.

Det er nesten umulig å sympatisere med de tjue prosentene av Oslos befolkning som klager sin nød når de må betale en ørliten sum i eiendomsskatt. Svært mange av dem sitter på en åttesifret boligformue, og har unektelig råd og rom til å bidra mer enn i dag.

Men det er også mulig å være enig i at det er rettferdig at flere enn hver femte boligeier i hovedstaden ble med på spleiselaget. Eksplosiv prisvekst har allerede sørget for kraftig formuesvekst for byens middelklasse. En moderat skatt på dem vil også være god omfordeling. I et strategisk perspektiv, er det kanskje ingen god løsning for det rødgrønne byrådet, men urettferdig er det ikke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!