LEDER

Skatt:

Dagbladet mener: Flere kan betale eiendomsskatt

Oslo kommunes eiendomsskatt er både lovlig og progressiv. Men misfornøyde rikinger har litt rett – den kan med fordel omfatte flere enn i dag.

Skattlegges: Stein Erik Hagens må betale eiendomsskatt for huset i Holmenkollen i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Skattlegges: Stein Erik Hagens må betale eiendomsskatt for huset i Holmenkollen i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Oslo-rikinger liker ikke eiendomsskatt, og har siden 2016 tatt kampen i rettssystemet. Sammen med knapt en halv prosent av byens befolkning har blant andre Stein Erik Hagen, Øystein Stray Spetalen, og Jan Petter Sissener saksøkt kommunen etter innføring av skatten i 2016. Målet er å få fjernet bunnfradraget på fire millioner kroner, som gjør at de fleste i Oslo slipper å betale skatten.

Hvis Stein Erik Hagens enorme eiendom i Holmenkollen er skattepliktig, hvorfor skal ikke små leiligheter i Groruddalen også være det?

Som Spetalen sa det til VG kan vi ha den modell der de med store hus betaler mer enn de med mindre boliger, men hvorfor er ikke alle omfattet?

Etter et knusende nederlag i både tingretten og lagmannsretten, tar de kampen helt til høyesterett. Trolig til ingen nytte. Det vil være overraskende om vår øverste rettsinstans, hvis de i det hele tatt velger å behandle saken, kommer til en annen konklusjon enn de foregående i dette spørsmålet.

Kampen for eller mot Oslos moderate modell for eiendomsskatt er en politisk, ikke juridisk, sak. Dagbladet mener også den lokale selvstyreretten bør veie svært tungt i vurderingen. Skatt på eiendom er et av kommunens få, men viktige verktøy, for å finansiere velferd for hele byens befolkning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer