LEDER

Oljeleting i Barentshavet nord:

Dagbladet mener: Flytt iskanten sørover

Flytting av iskanten nordover er et sjansespill med både planeten og pengene våre.

Kan flyttes: Iskanten markerer starten på det enorme området som er dekket av is i Antarktis. På det tykkeste er isen over 2000 meter. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Kan flyttes: Iskanten markerer starten på det enorme området som er dekket av is i Antarktis. På det tykkeste er isen over 2000 meter. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Til våren avgjøres striden om den såkalte iskanten - en politisk vedtatt grense som bestemmer hvor langt nord det er lov å bore etter olje- og gass.

Det blir et skjebnesvangert øyeblikk i norsk klimapolitikk. Når klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) legger fram den nye forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten avgjøres den langvarige kampen om store deler av våre nordligste, og mest sårbare, havområder.

Det er ikke intuitivt at iskanten, som utgjør overgangen mellom havis og åpent hav, er noe man skal forsøke å styre politisk. Faktisk fører de alvorlige klimaendringene til at vi har illevarslende lite kontroll. I takt med global oppvarming og issmelting kryper iskanten nordover.

Og etter den følger milliardindustrien som selv er en del av årsaken til forflytningen i utgangspunktet.

Runddansen er destruktiv i sin natur. Derfor er iskanten så viktig, og derfor har den en rekke kritikere, også i regjeringen. Delvis fordi iskantens plassering varierer fra år til år, og har vist seg krevende å fastsette. Flyttes den for raskt, risikerer man at den påfølgende oljeaktiviteten havner midt i sårbare og viktige områder for havets biologiske mangfold.

Men først og fremst fordi iskantens plassering i praksis avgjør om regjeringen setter foten på bremsen for olje- og gassnæringen eller ikke. Hvis områdene holdes stengt for aktivitet i noen år til, kan det fort blir både politisk og økonomisk for seint å åpne dem neste gang forvaltningsplane for området skal revideres.

For Venstre-leder Trine Skei Grande og statsråd Ola Elvestuen (V) er kampen derfor eksistensiell for både klimaet og partiets framtid. Ytterligere oljevirksomhet i de aktuelle områdene vil være et knusende tap for regjeringens grønneste parti, og et alvorlig tilbakeslag i kampen for en levelig klode i framtida.

Motkreftene er imidlertid sterke. Både Frp og Høyre har forsøkt å flytte iskanten nordover en rekke ganger tidligere, og vil nødig trappe ned den svært lønnsomme aktiviteten på norsk sokkel.

Men også regjeringens mest oljevennlige partier får motbør i egne rekker. Denne uka gikk Unge Høyre inn for vern av Barentshavet nord, samt flytte iskanten sørover. Argumentasjonen tar delvis utgangspunkt i næringens behov for langsiktighet, men bør veie tungt for en regjering som er opptatt av stabile rammevilkår.

Som ungdomspartiet slår fast i vedtaket: «For å gi Norges største bransje forutsigbare rammevilkår er det ikke heldig om vi oppfordrer til leting i områder som senere kan bli vernet.»

Legger man til alle argumentene som også inkluderer klima- og miljøhensyn, er det lov å håpe at selv regjeringens altfor oljevennlige enklave lar seg overmanne. Flytting av iskanten nordover er et sjansespill med både planeten og pengene våre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer