LEDER

Oljeleting i Barentshavet nord:

Dagbladet mener: Flytt iskanten sørover

Flytting av iskanten nordover er et sjansespill med både planeten og pengene våre.

Kan flyttes: Iskanten markerer starten på det enorme området som er dekket av is i Antarktis. På det tykkeste er isen over 2000 meter. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Kan flyttes: Iskanten markerer starten på det enorme området som er dekket av is i Antarktis. På det tykkeste er isen over 2000 meter. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Til våren avgjøres striden om den såkalte iskanten - en politisk vedtatt grense som bestemmer hvor langt nord det er lov å bore etter olje- og gass.

Det blir et skjebnesvangert øyeblikk i norsk klimapolitikk. Når klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) legger fram den nye forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten avgjøres den langvarige kampen om store deler av våre nordligste, og mest sårbare, havområder.

Det er ikke intuitivt at iskanten, som utgjør overgangen mellom havis og åpent hav, er noe man skal forsøke å styre politisk. Faktisk fører de alvorlige klimaendringene til at vi har illevarslende lite kontroll. I takt med global oppvarming og issmelting kryper iskanten nordover.

Og etter den følger milliardindustrien som selv er en del av årsaken til forflytningen i utgangspunktet.

Runddansen er destruktiv i sin natur. Derfor er iskanten så viktig, og derfor har den en rekke kritikere, også i regjeringen. Delvis fordi iskantens plassering varierer fra år til år, og har vist seg krevende å fastsette. Flyttes den for raskt, risikerer man at den påfølgende oljeaktiviteten havner midt i sårbare og viktige områder for havets biologiske mangfold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer