LEDER

Klima og natur:

Dagbladet mener: For å redde klimaet må vi ofre litt natur

Vi trenger mer vindkraft. I valget mellom klima og natur, mener vi klima noen ganger må få forrang.

Demonstranter: Politiet har bøtelagt demonstrantenes biler som står langs veien på Frøya. Pallene som ble levert av Gustav Witzøe ble brukt til å hindre anleggstrafikk til å kjøre forbi. Foto: Ronny Teigås / NTB scanpix
Demonstranter: Politiet har bøtelagt demonstrantenes biler som står langs veien på Frøya. Pallene som ble levert av Gustav Witzøe ble brukt til å hindre anleggstrafikk til å kjøre forbi. Foto: Ronny Teigås / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Konfliktnivået i debatten om vindkraftutbygginger er høyt. Motstanden mot de ruvende turbinene kommer fra mange hold, men er særlig stor på steder prosjekter i ferd med å realiseres.

Som på Frøya i Trøndelag. Ifølge Dagens Næringsliv forsøker et tresifret antall demonstranter, med laksebaron og mangemilliardær Gustav Witzøe i spissen, fysisk å hindre TrønderEnergi i byggingen. Nå har også kommunen sagt nei, etter først å ha støttet prosjektet i årevis. Det er uholdbart.

Til store, og forståelige, protester fra NHO og selskapet selv. Etter grundige utredninger og vurderinger er tillatelsen allerede gitt. Penger er investert og kontrakter inngått. Selskapet selv frykter å tape over 300 millioner kroner dersom utbyggingen blir stanset nå.

Det skal selvfølgelig være rom for å protestere og demonstrere mot vedtak både før og etter de fattes. Men prosjekter som er kjørt gjennom den omfattende konsesjonsprosessen må realiseres uten sabotasje. Alternativet er at vi skaper så stor utrygghet for investering i grønn energi at vi skremmer framtidige aktører fra sektoren.

Det er likevel lett å forstå demonstrantene. Vindkraft innebærer ofte omfattende inngrep i naturen. Motstanderne fører med andre ord ingen kamp mot vindmøller. En vindkraftpark både synes og høres, og står for et høyst reelt inngrep i naturen.

De fleste er prinsipielle tilhengere av utbygging av grønn energi. De færreste vil likevel ha vindmøllene i sin egen bakgård. Men fordi vi trenger mye mer vindkraft i energimiksen, må vindmøllene faktisk plasseres et sted. I valget mellom klima og natur, mener vi klima noen ganger må få forrang. Vi må ofre noe nært, for å hjelpe globalt - og til syvende og sist oss selv. Ingen er tjent med en situasjon der vi svikter i overgangen til en grønn framtid. Heller ikke Frøyas innbyggere, som er like avhengige av at vi når klimamålene som alle andre.

Det provoserende med Frøya-demonstrasjonene er imidlertid ikke folkeaksjonen, men lakse-Witzøes hykleri. Det er korrekt at vindkraftutbygging innebærer naturinngrep, men det gjør vitterlig også oppdrettsanleggene som har gjort Witzøe til en av verdens rikeste menn. Fellesskapets naturresurser, fjordene våre, blir forurenset og forsøplet til hans vinning.

Hvis han mener det er urimelig at et kraftselskap skal legge beslag på fellesskapets arealer, hvordan kan han da mene at han selv kan gjøre det samme? Begge har fått konsesjon for bygging og drift. Det er hyklersk å mene at bare hans virksomhet er legitim.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer