Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet mener: Forsvar den norske oljearbeideren

Frp bør gjøre det samme.

NORSKE ARBEIDSFORHOLD: I flere årtier har vi klart å sikre norske arbeidsforhold i oljenæringen. Nå er det under press. Her fra Edvard Grieg-plattformen, som ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen, 180 km vest for Stavanger. Det ble påvist olje i feltet i 2007, og oljeproduksjonen ble startet opp i november 2015.
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX
NORSKE ARBEIDSFORHOLD: I flere årtier har vi klart å sikre norske arbeidsforhold i oljenæringen. Nå er det under press. Her fra Edvard Grieg-plattformen, som ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen, 180 km vest for Stavanger. Det ble påvist olje i feltet i 2007, og oljeproduksjonen ble startet opp i november 2015. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX Vis mer
Meninger

Sist uke kunne Nettavisen melde at Conoco Philips hyrer inn bulgarske arbeidere til under halvparten av norsk lønn.

Artikkelen var skrevet av tidligere politisk rådgiver for Sylvi Listhaug, nå journalist, Espen Teigen.

I artikkelen skriver Teigen at «Flere forsker og næringslivstopper har pekt på at maritim næring som den neste oljen. Men kampen om norsk lønn og arbeidsvilkår i næringen er i ferd med å tilspisse seg».

DETTE GJELDER BÅDE for de som jobber på oljeplattformene og de som jobber i supplybåtene, som frakter varer og utstyr til riggene.

Artikkelen omtaler supplybåten Evita, som ble flagget ut av Norge og fikk nytt kypriotisk flagg. Med på slepet forsvant 26 norske arbeidsplasser.

Per dags dato jobber båten med frakt mellom basen Tananger rett utenfor Stavanger, til oljefeltet Ekofisk, som er Norges eldste og fortsatt i drift. Om bord er befinner det seg bulgarsk mannskap, som blir betalt omtrent 40 prosent av norske lønninger, cirka 16.000 kroner i måneden.

DAGBLADET HAR gjentatte ganger tatt til orde for at det er avgjørende å forsvare norske lønns- og arbeidsvilkår i det grønne skiftet. Mange frykter nå at det samme vil skje med oljenæringen som med den norske handelsflåten: En avnorskifisering av arbeidsstyrken.

Men i stedet for filippinske sjøfolk blir de norske supplybåtene og verftene fylt med østeuropeiske ansatte på midlertidig kontrakter.

AV-NORSKIFISERT?: Mange frykter nå at norske oljearbeidere vil lide samme skjebne som sjømennene som jobbet i den norske handelsflåten - å bli byttet ut med billigere arbeidskraft. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
AV-NORSKIFISERT?: Mange frykter nå at norske oljearbeidere vil lide samme skjebne som sjømennene som jobbet i den norske handelsflåten - å bli byttet ut med billigere arbeidskraft. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix Vis mer

TILLITSVALGTE HAR allerede vært ute og advart mot at nye ansatte blir rekruttert fra utlandet med dårligere arbeidsvilkår etter at mange forsvant fra bransjen under krisa i 2017.

Til Nettavisen kaller Norsk Sjøoffiserforbundet de bulgarske lønningene for «skandale». De viser til at norske sjøfolk gjennom hele krisen vært med på en dugnad og tatt lønnskutt for å yte sin skjerv for å få næringen opp og gå igjen.

De kaller utviklingen for «utakknemlig». Her er Dagbladet helt enig.

13.FEBRUAR BLIR det høring i Stortingets næringskomité, om lønns- og arbeidsvilkår for sjøfolk på norsk sokkel.

Da foreslår SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet å lovfeste rett til norsk lønns- og arbeidsvilkår i norsk farvann og på norsk sokkel.

Dagbladet forventer da at oljearbeidernes nye venner i Fremskrittspartiet, det gamle partiet til journalist Teigen, kjenner sin besøkstid.

Fremskrittspartiet bør nå vise at de står på oljearbeidernes side, og blir med på en dugnad for å sikre en framtid også for norske industriarbeidsplasser – nå, og gjennom det grønne skiftet.

STORT OLJEFUNN: Equinor melder om et nytt olje- og gassfunn 3,2 kilometer sørvest for Fram-feltet på et sted hvor havdybden er 350 meter. Video: Equinor Vis mer