Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet mener: Forsvar retten til å snakke «dritt» om sjefen

Ytringsfrihet er som oksygen for en nasjon, etat eller en bedrift. Og som en plante så råtner de fra toppen hvis oksygentilgangen strupes.

MÅ TÅLE HARD KRITIKK: Dagbladets lederavdeling forsvarer ansattes rett til å komme med hard kritikk. Også når sjefene ikke liker det. Vedlagt er et illustrasjonbilde av en sjef. Illustrasjonsfoto: Jan Haas/NTB Scanpix
MÅ TÅLE HARD KRITIKK: Dagbladets lederavdeling forsvarer ansattes rett til å komme med hard kritikk. Også når sjefene ikke liker det. Vedlagt er et illustrasjonbilde av en sjef. Illustrasjonsfoto: Jan Haas/NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Skal vi godta at demokrati stopper idet man begynner på jobb 08:30 om morgen? Og at det ikke gjenoppstår før man drar for å hente barn i barnehagen? Skal arbeidslivet være et totalitært parallellsamfunn, hvor ytringsfrihet og medbestemmelsesrett forsvinner?

Flere og flere opplever det, og i Norge så pågår det en snik-totalisering av arbeidslivet. I fjor la Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) fram nye tall som viser at 45 prosent av norske arbeidstakere mener at arbeidslivet beveger seg i en mer autoritær retning – bare 10 prosent mener det motsatte.

Det er i lys av dette man skal se den harde kritikken mot Ruter, etter at det ble kjent at Ruter foreslår 500 000 kroner i bot til busselskaper som jobber for selskapet hvis «de bryter bestemmelser for mediehåndtering», ifølge Vårt Oslo.

«Bøter for å uttale seg til mediene er i seg selv noe som ikke hører hjemme i et demokratisk samfunn», skriver Presseforbundets jurist, Kristine Foss, til Dagbladet.

«Det gir ikke et godt klima for ytringsfrihet og muligheten til å uttale seg om forhold ved egen arbeidsplass, og når det toppes med bøter er det jo selve oppskriften på å få ansatte til å holde munn», skriver hun.

Offentlighetsnestor Ivar Johansen har i flere årtier slåss for de kommunalt ansattes ytringsfrihet. «Vi kan ikke få alt silet gjennom sjefens informasjonsmedarbeidere», skriver han til Dagbladet. «Ansatte ser at, joda, de har en rettighet, men sjefen min ønsker egentlig ikke at jeg bruker den. Det har følger for avansementsmuligheter og sånt».

At vi skriver «dritt» her er helt bevist. Vi ønsker selvfølgelig ikke at ansatte skal spre dritt om kolleger eller sjefer, men det er sånn mange hårsåre sjefer opplever kritikk. Det er ikke slik at vi forsvarer trakassering eller usaklig kritikk. Det er heller ikke slik at vi forsvarer folk som forsurer arbeidslivet. Men vi forsvarer ansattes rett til å komme med hard kritikk. Også når sjefene ikke liker det.