KOMMENTARER

Dagbladet mener: Forsvar retten til å snakke «dritt» om sjefen

Ytringsfrihet er som oksygen for en nasjon, etat eller en bedrift. Og som en plante så råtner de fra toppen hvis oksygentilgangen strupes.

MÅ TÅLE HARD KRITIKK: Dagbladets lederavdeling forsvarer ansattes rett til å komme med hard kritikk. Også når sjefene ikke liker det. Vedlagt er et illustrasjonbilde av en sjef. Illustrasjonsfoto: Jan Haas/NTB Scanpix
MÅ TÅLE HARD KRITIKK: Dagbladets lederavdeling forsvarer ansattes rett til å komme med hard kritikk. Også når sjefene ikke liker det. Vedlagt er et illustrasjonbilde av en sjef. Illustrasjonsfoto: Jan Haas/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Skal vi godta at demokrati stopper idet man begynner på jobb 08:30 om morgen? Og at det ikke gjenoppstår før man drar for å hente barn i barnehagen? Skal arbeidslivet være et totalitært parallellsamfunn, hvor ytringsfrihet og medbestemmelsesrett forsvinner?

Flere og flere opplever det, og i Norge så pågår det en snik-totalisering av arbeidslivet. I fjor la Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) fram nye tall som viser at 45 prosent av norske arbeidstakere mener at arbeidslivet beveger seg i en mer autoritær retning – bare 10 prosent mener det motsatte.

Det er i lys av dette man skal se den harde kritikken mot Ruter, etter at det ble kjent at Ruter foreslår 500 000 kroner i bot til busselskaper som jobber for selskapet hvis «de bryter bestemmelser for mediehåndtering», ifølge Vårt Oslo.

«Bøter for å uttale seg til mediene er i seg selv noe som ikke hører hjemme i et demokratisk samfunn», skriver Presseforbundets jurist, Kristine Foss, til Dagbladet.

«Det gir ikke et godt klima for ytringsfrihet og muligheten til å uttale seg om forhold ved egen arbeidsplass, og når det toppes med bøter er det jo selve oppskriften på å få ansatte til å holde munn», skriver hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer