LEDER

Revidert nasjonalbudsjett:

Dagbladet mener: Fortsatt for høy oljepengebruk

Bærekraftig velferdsstat fordrer tøffere prioriteringer.

Forbruksglede: Finansminister Siv Jensen bruker fortsatt for mye oljepenger. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Forbruksglede: Finansminister Siv Jensen bruker fortsatt for mye oljepenger. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagen for framleggelse av revidert nasjonalbudsjett (RNB) er vanligvis en trøtt dag. Det skal den vel i grunnen også være. RNB og tilhørende tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet er, som finansminister Siv Jensen sa til NRK, «en rundingsbøye, der vi forsøker å få kart og terreng til å passe bedre sammen». De store slagene skal tas i statsbudsjettbehandlingen om høsten, ikke i mai.

I år er det i hovedsak tekniske endringer i oljepengebruken som stjeler overskriftene. I alle kanaler meldes det at regjeringen kutter oljepengebruken med 5,6 milliarder kroner. Det klinger godt i ørene til alle som har bedt regjeringen stramme inn. Bærekraftig velferdsstat fordrer tøffere prioriteringer. Tiden hvor alle er budsjettvinnere, er forbi.

Regjeringens kutt i oljepengebruk handler imidlertid ikke om at noe bevisst er nedprioritert til fordel for framtidige budsjetter, men om at revideringen av diverse anslag spiller på lag med regjeringen.

Blant annet er anslagene for hva vi har forpliktet oss til å bruke på sykepenger, foreldrepenger og alderspensjon justert ned med nesten fem milliarder, sammenliknet med hva Finansdepartementet ventet for et halvt år siden. Samtidig øker utbyttet fra statens eierskap med tre milliarder. Det skaper handlingsrom, hvor noe som sagt går til redusert oljepengebruk, annet til et knippe ferske satsinger, som styrket innsats mot marin forsøpling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer