Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Revidert nasjonalbudsjett:

Dagbladet mener: Fortsatt for høy oljepengebruk

Bærekraftig velferdsstat fordrer tøffere prioriteringer.

Forbruksglede: Finansminister Siv Jensen bruker fortsatt for mye oljepenger. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Forbruksglede: Finansminister Siv Jensen bruker fortsatt for mye oljepenger. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Dagen for framleggelse av revidert nasjonalbudsjett (RNB) er vanligvis en trøtt dag. Det skal den vel i grunnen også være. RNB og tilhørende tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet er, som finansminister Siv Jensen sa til NRK, «en rundingsbøye, der vi forsøker å få kart og terreng til å passe bedre sammen». De store slagene skal tas i statsbudsjettbehandlingen om høsten, ikke i mai.

I år er det i hovedsak tekniske endringer i oljepengebruken som stjeler overskriftene. I alle kanaler meldes det at regjeringen kutter oljepengebruken med 5,6 milliarder kroner. Det klinger godt i ørene til alle som har bedt regjeringen stramme inn. Bærekraftig velferdsstat fordrer tøffere prioriteringer. Tiden hvor alle er budsjettvinnere, er forbi.

Regjeringens kutt i oljepengebruk handler imidlertid ikke om at noe bevisst er nedprioritert til fordel for framtidige budsjetter, men om at revideringen av diverse anslag spiller på lag med regjeringen.

Blant annet er anslagene for hva vi har forpliktet oss til å bruke på sykepenger, foreldrepenger og alderspensjon justert ned med nesten fem milliarder, sammenliknet med hva Finansdepartementet ventet for et halvt år siden. Samtidig øker utbyttet fra statens eierskap med tre milliarder. Det skaper handlingsrom, hvor noe som sagt går til redusert oljepengebruk, annet til et knippe ferske satsinger, som styrket innsats mot marin forsøpling.

Regjeringen kan derfor ikke smykke seg med modig innstramming av pengebruken helt enda. Oljepengebruken er fortsatt for høy. Nå tilsier også regjeringens ferske framtidsutsikter stadig bedre tilstander i arbeidsmarkedet. Det er enda et argument for å bruke mindre penger. Norges Banks siste prognoser tilsier på sin side at 2018 vil være året med høyest vekst i perioden 2013–2021. Den fortsatt ekspansive finanspolitikken kan ikke forklares med konjunkturhensyn, bare prioriteringsvegring.

Dessverre er blant det regjeringen faktisk nedprioriterer denne gangen satsingen på karbonfangst- og lagring, såkalt CCS. Regjeringen foreslår å utsette investeringsbeslutningen nok en gang, mens videre arbeid med fangstanlegg på Herøya droppes helt. Igjen står Klemetsrud-anlegget, som settes på vent, og Norcem i Brevik, som er eneste som får støtte til forprosjekt nå.

En norsk suksess på dette feltet vil få internasjonale ringvirkninger, og kan bli et svært viktig bidrag til å begrense den globale oppvarmingen. Norge bør ha større ambisjoner enn det regjeringen leverte i går. Det burde en blågrønn regjering klare å prioritere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media