Bompenger:

Dagbladet mener: Frp's dobbeltspill om bompenger er tragikomisk

Fremskrittspartiets rabulisme forsinker arbeidet med å utrede et mer rettferdig bompengesystem.

I klem: Siv Jensen fyller 50 år og får en klem av statsminister Erna Solberg. Begge sitter i bompenge-klemma for tida. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
I klem: Siv Jensen fyller 50 år og får en klem av statsminister Erna Solberg. Begge sitter i bompenge-klemma for tida. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
Meninger

Det så lenge ut til at onsdag ville by på noen krevende timer for Fremskrittspartiet. Samme dag som Siv Jensens folkevalgte skal bruse med fjærene under det ekstraordinære landsstyremøtet om bompenger, skulle Stortinget, med Frp's stemmer, vedta bompengefinansiering av veiprosjekter til over 26 milliarder kroner.

Frp er allerede både for og imot bompenger. De foreslår bompenger i regjering og stemmer for i Stortinget, men forteller enhver som er villig til å lytte at de er imot.

Dobbeltspillet er allerede tragikomisk, men her risikerte partiet å konsentrere hykleriet til en og samme dag. Vi kan nesten se for oss scenen utspille seg: Siv Jensen forklarer partiets tillitsvalgte at hun har kalt inn til krisemøte om konsekvensene av sitt eget rykende ferske vedtak.

Det ville vært pinlig. Spesielt hvis partiet faktisk velger å forlate regjeringen på bompengesaken for å dyrke rabulist-rollen før stortingsvalget i 2021.

Takket være en hjelpende hånd fra regjeringspartner Høyre, blir Jensen imidlertid spart ydmykelsen. Tirsdag benyttet stortingspresident Tone W. Trøen (H) dobbeltstemmen for å flytte voteringen til 19. juni. Det gir Frp litt ekstra tid til å finne en løsning på den selvforskyldte krisen.

Så lenge statsminister Erna Solberg har bygget sitt politiske livsverk på samlingen av de fire borgerlige partiene i regjering, er det forståelig at hun er villig til å strekke seg langt for beholde Frp i folden.

Spørsmålet er hva hun og Høyre mister på veien. En kultur der regjeringspartier slipper å ta ansvar for egen politikk i Stortinget, er usunn. Det at velgerne kan belønne eller straffe regjeringspartier for politikken de har ført, er en sentral funksjon i demokratiet. Skal systemet beholde folkets tillit, må politikerne stå for det de har gjort, ikke løpe fra ansvaret.

Fremskrittspartiets dobbeltspill bidrar ikke bare til å svekke tilliten til det politiske systemet. Det forsinker dessverre også arbeidet med å utrede en bedre og mer rettferdig bompengeordning. Bompengekrisa trenger kompromissvilje og nye ideer. Det er mulig Frp ser for seg at de kan tjene på kaoset de selv har vært med på å skape, men mens vi venter taper alle andre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.