Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Asyl- og innvandring:

Dagbladet mener: Frykt flytter asyl- og innvandringspolitikken til høyre

Arbeiderpartiet frykter for tap av velgere, og flytter seg solide skritt til høyre i innvandringspolitikken.

Strammer til: Jonas Gahr Støre (Ap) strammer til i asyl- og innvandringspolitikken. Her på pressetreff i forbindelse med at de sosialdemokratiske partiene og LO i Norden har møte. Foto: Sören Andersson/TT / NTB scanpix
Strammer til: Jonas Gahr Støre (Ap) strammer til i asyl- og innvandringspolitikken. Her på pressetreff i forbindelse med at de sosialdemokratiske partiene og LO i Norden har møte. Foto: Sören Andersson/TT / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosialdemokrater i Norden er i ferd med å forene seg om en hardere linje på asyl- og innvandringsfeltet. Frykt har flyttet politikken. I kjølvannet av flyktningkrisen og migrasjonskrisen har både blikket og solidariteten vendt seg innover – mot oss og vårt. Sosialdemokratiske partier har lenge forsøkt å holde igjen på retorikken. Nå følger også den etter. Det strammes til i både tale og praksis.

For deler av velgergruppene sosialdemokrater vil lokke til seg handler en streng asylpolitikk om økende uro for kultur, fordeling, arbeid, posisjon og tillit – en følelse av at noe er i ferd med å briste. «Demningen» er nok likevel mer av psykisk enn faktisk art. Det er lite noen tusen flyktninger og migranter i året kan gjøre for å rive ned en robust velferdsstat, for å låne regjeringens favorittord. Dersom vi tar integreringsoppdraget på alvor, noe vi trolig ikke gjør, tåler vi mer solidaritet i innvandringspolitikken.

For de sosialdemokratiske partiene handler linjeskiftet trolig mer om frykt for tap av sakseierskap enn for konsekvensene av en mer liberal asyl- og innvandringspolitikk. Partienes oppfatning er at de risikerer å tape grunn i innvandringspolitikken til Fremskrittspartiet, Sverigedemokraterna og Dansk Folkeparti dersom de ikke tar affære.

Da samarbeidskomiteen for de nordiske sosialdemokratiske partiene og landsorganisasjonene var samlet til kongress i Stockholm denne uka tråkket Jonas Gahr Støre foten på gasspedalen. Sylvi Listhaug og Fremskrittspartiet har et solid forsprang. Rett etter at Mette Fredriksen, leder av Socialdemokratiet, la fram forslag om å avskaffe mulighetene for å søke asyl i Danmark, åpnet Støre sin tale med å slå fast at «verdens asylsystem er i ferd med å bryte sammen».

Til Dagsavisen i går sa Støre riktig nok at han ikke ønsker seg en modell lik den Fredriksen foreslo. Heldigvis. Ideer av det slaget Fredriksen foreslår aldri har fungert godt i praksis. Men Støre sa også at han ikke ønsker «en strøm mot våre grenser». Det er en nyervervet frykt han har funnet fram, året etter at antall asylsøkere til EU nesten ble halvert.

Støres uttaleleser og Arbeiderpartiets strengere retoriske linje beror på en erkjennelse partiet nylig har kommet med, om at vi har store problemer med integreringen.

Men selv om Arbeiderpartiet ser lysere tider på meningsmålingene hvis de erstatter politisk handlekraft og mot med frykt og tøff retorikk, mener Dagbladet partiet gjør lurt i å droppe både Listhaug og Fredriksen som forbilder. En truende tone avler mer frykt.

Hvis Arbeiderpartiet gir fullstendig etter, ryker en av skansene mot ytre høyeres fryktpopulisme. Det er ikke innvandringsdebatten tjent med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!