Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Fosterdiagnostikk:

Dagbladet mener: Gi alle gravide tilbud om NIPT-testen

Framfor å møte dem med forbud og moralisme, bør norske myndigheter gå i bresjen for å sikre kvinner bedre tilgang på trygg og pålitelig fosterdiagnostikk.

Ja til NIPT: Dagbladet mener Høyre bør gå i spissen for å sikre at alle norske kvinner får tilbud om NIPT-testen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Ja til NIPT: Dagbladet mener Høyre bør gå i spissen for å sikre at alle norske kvinner får tilbud om NIPT-testen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske kvinner valfarter til Sverige for å få tilgang på fosterdiagnostikk norske myndigheter nekter dem. Så mange som halvparten av de som benytter seg av NIPT-testen på svenske sykehus er norske, ifølge NRK.

NIPT er en blodprøve som tidlig i svangerskapet avdekker trisomi 13, 18 og Downs syndom. I Norge er testen bare lovlig for kvinner over 38 år, hvis de etter frivillig ultralyd og blodprøve (KUB) har fått påvist mulig trisomi.

Slik bør det ikke være. Det åpenbare informasjonsbehovet mange kvinner har når de går gravide, bør møtes med forståelse og tilrettelegging fra helsemyndighetene, ikke forbud og moralisme.

Som en av kvinnene NRK har snakket med så godt oppsummerte det: «For meg og mannen min handlet det om livssituasjon, alder, barn vi har fra før, og økonomi. Men uavhengig av det så var dette noe vi ville ta et valg om selv.»

Dagbladet mener kravet om tilgang på NIPT i Norge er legitimt. Det bør være opp til hver enkelt kvinne å avgjøre om hun er klar for å bære fram barn, friske som syke. I den prosessen bør informasjonsgrunnlaget hennes være så godt som mulig. Fordi det er ekstra belastende å ha barn med kromosomfeil, er kvinnen best tjent med at hun kan ta et informert valg om hun er klar for det.

Det er også en fordel at den gode informasjonen kommer tidlig i svangerskapet. Det gjør at kvinner som ikke er klare for å bære fram syke barn, kan ta beslutningen om abort langt tidligere enn i dag. For mange vil NIPT-testen også bety at de unngår risikoen for spontanabort, en betydelig risiko som følger med dagens fostervannsprøve.

Spørsmålet blir da om tilgang til testen bør prioriteres i i det offentlige helsevesenet. Et argument mot at staten skal finansiere tilbudet, er at vi på den måten sender et signal om at myndighetene ønsker å legge til rette for at det blir født færre med barn med Downs syndrom.

Selv om det er en urimelig tolkning av et tilbud ment å dekke viktige informasjonsbehov i en graviditet, kan den problematikken unngås ved at private aktører står for tilbudet, og at folk betaler selv. I et slik scenario behøver ikke staten stå i veien, men trenger heller ikke betale.

Denne avisa mener imidlertid at staten bør sørge for lik tilgang. Alle, uavhengig av størrelsen på lommeboka, bør kunne ta et informert valg om de ønsker et barn med trisomier.

Selv om det også vil være en forbedring at kjøpesterke mennesker får tilgang på ordningen, er tilbudet viktig nok til at det bør gjøres tilgjengelig for alle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!