LEDER

Dagbladets valgleder 2019:

Dagbladet mener: Gjenreis sentrum

Vårt politiske system har behov for et sentrum som kan balansere ytterkantene og samarbeide både til høyre og venstre.

NYTT SENTRUM: Velgerbevegelsene, med fløypartiet Frp’s svekkelse og det selverklært blokkuavhengige MDGs vekst, vil på sikt kunne skape muligheter for at et fornyet sentrum igjen kan spille en nøkkelrolle i norsk politikk. Her MDGs Lan Marie Berg og Trine Skei Grande som sår frø.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NYTT SENTRUM: Velgerbevegelsene, med fløypartiet Frp’s svekkelse og det selverklært blokkuavhengige MDGs vekst, vil på sikt kunne skape muligheter for at et fornyet sentrum igjen kan spille en nøkkelrolle i norsk politikk. Her MDGs Lan Marie Berg og Trine Skei Grande som sår frø. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I dag går det norske folk til urnene, og spenningen er større enn hva som er vanlig ved kommunal- og fylkestingsvalg. Den historiske stabiliteten i norsk politikk er svekket, frontene er skjerpet og mange velgere er på vandring. Det bør ikke skremme noen. Når politiske makthavere ikke leverer slik de lovet, eller nye saker eller behov dukker opp, er det naturlig at velgerne ser seg om etter alternativer. Samtidig er det grunn til å ta den politiske uroen på alvor. Den er uttrykk for at det er blitt et gap mellom raske endringer i miljø, teknologi og økonomi, og de løsninger de politiske institusjonene tilbyr. Politikken må ikke komme bakpå de store samfunnsendringene. Det uthuler tilliten til folkestyret.

Valgkampen har vist at det er bevegelse i flere hovedretninger. Politikken er blitt mer fragmentert, radikalisert og polarisert. Styringspartiene opplever svikt i oppslutningen, og det er vekst i mindre partier med en tydeligere og mer idealistisk profil. Miljøpolitikken har rykket kraftig oppover i betydning. Ikke minst er den klassiske sentrum/periferi-dimensjonen i norsk politikk tilbake. Lokale forhold vil bestemme hvordan disse trendene slår ut i partivalgene. Det er likevel ingen tvil om at resultatene i kveld vil gi politiske forskyvninger som peker fram mot stortingsvalget i 2021.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer