LEDER

Åpenhet:

Dagbladet mener: Hemmelige møter og skjult agenda skaper økt mistillit

Hvis regjeringen får det som den vil, skal vi ikke lenger få vite hvem statsministeren eller ordførere møter.

Lyssky: Partilederne Trine Skei Grande, Erna Solberg og Siv Jensen vil holde hemmelig hvem de møter. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Lyssky: Partilederne Trine Skei Grande, Erna Solberg og Siv Jensen vil holde hemmelig hvem de møter. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Selv om regjeringen trolig nyter sommersola like mye som resten av oss, går det mot mørkere tider i norsk offentlighet. Ikke fordi makta nødvendigvis har noe å skjule, men fordi den er blitt mer lyssky.

Forrige uke sendte nemlig regjeringen ut et høringsnotat om foreslåtte endringer i offentlighetsloven. Hvis Erna Solberg, Trine Skei Grande og Siv Jensen får det som de vil, skal det ikke lenger være mulig for folk eller pressen å be om innsyn i statsministeren eller ordførerens møtekalender.

Det betyr at vi ikke lenger vil ha krav på å vite hvem maktpersoner møter, eller hva møtene handler om.

Med regjeringens forslag vil det også være publiseringsplattformen, ikke sakens innhold, som avgjør hvorvidt den kan omfattes av offentlighetsloven. Det betyr at man i teorien kan skjule all mulig informasjon i kalenderoppføringer, selv om dokumentenes innhold i utgangspunktet er omfattet av loven.

Vi kan fortsatt be om innsyn, men innsynsretten erstattes med politisk godvilje.

I flere måneder har Dagbladet forsøkt å få innsyn i statsministerens kalender, noe Sivilombudsmannen senest i år fastslo at både vi og den øvrige offentligheten har krav på. Men som vi omtalte i forrige ukes avis, har vi ikke fått «så mye som et komma».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.