LEDER

Foodora-streiken:

Dagbladet mener: Hent maten selv

Plattformøkonomien er ikke fritatt ansvaret fra å bidra til et anstendig arbeidsliv. Dropp Foodora til syklistene får tariffavtale.

Streik: Syklister i matleveringstjenesten Foodora streiker etter at selskapet og Fellesforbundet ikke klarte å bli enige om en tariffavtale.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Streik: Syklister i matleveringstjenesten Foodora streiker etter at selskapet og Fellesforbundet ikke klarte å bli enige om en tariffavtale. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert sett dem i bybildet i enten Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø eller Stavanger: Rosa-kledde syklister med en stor boks på ryggen, på vei med mat mellom restauranter og kundens hjem. I over fire år har Foodora preget både trafikken og stadig flere menneskers spisevaner.

Matformidlingstjenesten har etablert seg som største aktør på markedet, og har flere hundre ansatte. Snedige og effektive teknologiske løsninger har økt etterspørselen etter tjenestene selskapet tilbyr.

Men 20. august parkerte 85 syklister tohjulingen i hovedstaden. Etter brudd i forhandlinger mellom Fellesforbundet, som organiserer syklistene, og Foodora, ble de tatt ut i streik. Syklistene ber om tariffavtale, bedre timelønn og tillegg for utgifter til vedlikehold og utstyr. Et av kravene er økt grunnlønn fra 120 til 128 kroner i timen. Samlet sett ber Foodoras ansatte om 18 kroner mer i timen for å få hjulene igang igjen.

Selv om syklistene bare tjener 64 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeider, vil ikke Foodora innfri kravene. Selskapet mener det finnes en grense for hvor mye dyrere de kan bli enn konkurrentene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer