Utsetter: Helseminister Bent Høie utsetter oppnevnelser til Bioteknologirådet til regjeringsforhandlinger med KrF er konkludert. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Utsetter: Helseminister Bent Høie utsetter oppnevnelser til Bioteknologirådet til regjeringsforhandlinger med KrF er konkludert. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Dagbladet mener: Høie bør ikke politisere Bioteknologirådet

Vi trenger en aktør som Bioteknologirådet i den offentlige samtalen, men da som leverandør av et viktig beslutningsgrunnlag for folkevalgte - ikke partipolitisk lobbyorgan.

Leder

I går ble det kjent at helseminister Bent Høie utsetter oppnevnelsen av nye medlemmer til Bioteknologirådet til regjeringsforhandlingene med KrF er overstått. Det nye rådet skulle opprinnelig være på plass 1. januar 2019, og har som oppgave å være et rådgivende organ for forvaltningen og befolkningen i spørsmål om moderne bioteknologi.

spørsmål fra VG om hvorfor Høie velger å utsette, svarer han at det er for å sikre «god forankring av det nye rådet.» Dersom KrF går inn i regjeringen, skal partiets politiske interesser kunne gjenspeiles i rådets sammensetning.

Det er unektelig fristende lokkemat for nølende kristendemokrater. Rådet selv oppgir at deres råd legger «vekt på prinsipielle spørsmål, særlig på de etiske og samfunnsmessige konsekvensene av hvordan teknologien brukes.»

Dersom medlemmene som innsettes er mer villige til å konkludere konservativt eller reaksjonært i prinsipielle spørsmål, kan KrFs synspunkter få mer makt og tyngde i den offentlige samtalen. Høies utsettelse antyder dermed at det forventes at KrFs involvering i oppnevnelsen av rådet, vil påvirke spørsmål som genmodifisering, assistert befruktning, surrogati, NIPT-testen, og forskning på befruktede egg eller forsterceller fra aborter, i KrFs retning.

Det er ikke nytt at råd og utvalg ofte utnevnes med mål om balanse og representasjon. I betente spørsmål kan det sikre stabilitet og gode kompromisser.

Det er imidlertid uvanlig at hestehandel om sammensetning brukes like åpent og offensivt i regjeringsforhandlinger som nå. Dersom KrF får viljen sin, vil den prosessen kunne svekke tilliten til Bioteknologirådets anbefalinger, som per i dag tillegges mye vekt i gangene på Stortinget.

Ved å gjøre politisk spill ut av oppnevnelsen risikerer vi også at det legges mindre vekt på medlemmenes faglige kompetanse. Bredden i rådet bør først og fremst være basert på fag, ikke meninger.

Fremfor å sikre seg rådsmedlemmer som støtter deres syn, bør både regjeringen og KrF sørge for at rådet foretar faglige og etisk godt begrunnede vurderinger. Denne forhandlingen er bare en frekk stempling av rådets framtidige råd som mer politiske enn faglig nyttige.

Og synd er det. Vi trenger en aktør som Bioteknologirådet i den offentlige samtalen, men da først og fremst som leverandør av et viktig beslutningsgrunnlag for folkevalgte - ikke partipolitisk lobbyorgan.