Oslo  20181109.
Nestleder og finanspolitisk talsmann Kjell Ingolf Ropstad (t.h) og nestleder Olaug Bollestad (t.v) i KrF la fredag fram sitt alternative statsbudsjett for 2019 på en pressekonferanse på Stortinget.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Oslo 20181109. Nestleder og finanspolitisk talsmann Kjell Ingolf Ropstad (t.h) og nestleder Olaug Bollestad (t.v) i KrF la fredag fram sitt alternative statsbudsjett for 2019 på en pressekonferanse på Stortinget. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Bioteknologi:

Dagbladet mener: Hvis KrF bryr seg om familielykke bør de tillate eggdonasjon

Eggdonasjonsbarn lever like gode liv som andre.

Meninger

Det er ikke uten grunn regjeringsforhandlingene mellom KrF, Høyre, Venstre og Frp tar tid. Avstanden mellom partiene er tidvis svært stor – både ideologisk og i praktisk politikk. Det konservative skal finne sammen med det liberale. Det reaksjonære skal enes med det progressive.

Bioteknologi er et godt eksempel. Helt siden Solberg-regjeringen tok makta i 2013 har KrFs reaksjonære bein stått plantet på bremsen. Selv om det trolig var flertall på Stortinget for oppmykning av strenge forbud i bioteknologiloven, fikk KrF det hele satt på vent.

Det fungerte godt de første åra. Av frykt for å gjøre Knut Arild Hareides parti til overløpere, utsatte regjeringen behandlingen av en rekke betente spørsmål.

I fjor snudde imidlertid Høyre i spørsmålet om eggdonasjon. Etter lang og intens debatt på partiets landsmøte, trosset flertallet ledelsen og stemte for å åpne for at kvinner uten egne egg kan få benytte seg av donor. Til høylytt protest fra KrF, som plutselig var det eneste partiet på høyresida som vil forby det.

Vedtaket økte spenningen mellom Høyre og KrF, samt svekket sistnevntes posisjon. Med flertallet mot seg, må landets kristendemokrater finne andre måter å finne fram på. Det beste alternativet er trolig å låse spørsmålet i sin favør ved å gå inn i regjering.

Der er vi nå. De siste ukene har derfor både Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad argumentert som best de kan for hvorfor det er skadelig for barn å ha en biologisk mor som ikke også er kilden til det genetiske opphavet.

Forhåpentligvis for døve ører. Argumentene mot å tillate eggdonasjon er i stor grad basert på følelser og ubegrunnede påstander. Alt tyder på at eggdonasjonsbarn lever like gode liv som andre.

Ettersom både Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet vil tillate eggdonasjon, må KrF være forberedt på å ofre mye for å vinne fram. Et eventuelt KrF-gjennomslag vil imidlertid være svært upopulært i de andre partiene.

Men det er ikke utenkelig at Høyre, Frp og Venstre bøyer av. Som KrFU-leder Martine Tønnessen sa det til NRK: «Jeg har vanskelig for å se for meg at det er mulig for KrF å sitte i en regjering som tillater eggdonasjon i Norge.» KrFs håp er at Solberg er like åpen for å forråde Høyres landsmøtevedtak her som hun er i abortspørsmålet.

Denne avisa har liten forståelse for politikere som finner glede og mening i å nekte medmennesker familielykke. Vi håper derfor progressive krefter vinner fram på Hadeland, og at KrF blir tvunget til å ta reaksjonære fingre av håndbrekket i denne omgang.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.