Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

OD-dagen

Dagbladet mener: I dag bør du støtte Operasjon Dagsverk

Ingen er tjent med at det viktige humanitære arbeidet i årets OD-aksjon boikottes.

Støtt OD: Pengene fra Operasjon Dagsverk 2018 går i år til viktig humanitært arbeid i Palestina. Her er Tiril Halvorsen (til venstre) og Ulrikke Jantzen fra Ås Ungdomsskole solgte kaker ved Jernbanetorget i Oslo under fjorårets aksjon.Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB Scanpix
Støtt OD: Pengene fra Operasjon Dagsverk 2018 går i år til viktig humanitært arbeid i Palestina. Her er Tiril Halvorsen (til venstre) og Ulrikke Jantzen fra Ås Ungdomsskole solgte kaker ved Jernbanetorget i Oslo under fjorårets aksjon. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste tiden har anklagene haglet mot årets innsamlingsaksjon fra Operasjon Dagsverk. Fordi pengene fra årets aksjon går til et prosjekt i samarbeid med organisasjonen KFUK-KFUM Global, som støtter boikott av israelske varer fra okkuperte områder, mener flere dermed at OD de facto også støtter den såkalte BDS-bevegelsen, som blant annet jobber for boikott og sanksjoner mot landet.

Organisasjonen Med Israel for fred (Miff), Mosaisk Trossamfunn, og hele ti fylkeslag i Fremskrittspartiets Ungdom mener derfor årets innsamlingsaksjon bør boikottes av både skoleelever og arbeidsgivere som kunne tenke seg å støtte aksjonen. I en helsides annonse i flere av landets største aviser, skriver Miff blant annet at «årets OD er en gedigen anti-israelsk kampanje som indoktrinerer seks årskull skoleelever til negativt syn på Israel spesielt og jøder generelt.»

En fylkestopp i Nordland Frp har kalt OD-dagen «frastøtende.» Sylvi Listhaug mener OD tar side i Israel-Palestina-konflikten, og skriver på Facebook at hun blir trist av årets innsamling.

Om lag ti prosent færre elever enn i fjor skal delta på årets OD-dag. Det er grunn til å tro at Miffs kampanje har skremt mange fra å være med. Flere elever som har frontet at de skal bidra, har angivelig blitt kalt jødehatere og nazister av folk som vil boikotte OD-dagen.

Kritikken mot OD, om man kan kalle den det, baserer seg imidlertid på et sviktende kunnskapsgrunnlag om hva samarbeidet med KFUK-KFUM går ut på. Selv om KFUK-KFUM støtter boikott, har OD verken tatt stilling til eller støttet det, fremmet antisemittisme, eller indoktrinering av negative syn på Israel og jøder.

De om lag tjue millioner kronene OD håper å samle inn skal gå til traumebehandling for ungdom som har vært i militærfengsel, utdanning og påvirkningsarbeid for kvinners rettigheter i Palestina, og opplæring i demokrati og ikke-voldelig konfliktløsning.

Aksjonen er med andre ord et viktig humanitært arbeid alle bør støtte opp om, uavhengig av hvilket syn man har på boikott og sanksjoner som virkemidler i internasjonal politikk.

Denne avisa har, ved flere anledninger, gått imot krav om både kulturell og akademisk boikott av Israel, først og fremst fordi vi mener det ikke er et egnet virkemiddel til å skape forandring.

Det er imidlertid inget hinder for å helhjertet støtte årets OD-dag, som med sitt humanitære arbeid vil gjøre livet litt bedre og litt lettere for vanlig ungdom som vokser opp i en vanskelig situasjon de ikke selv har kontroll over.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!