LEDER

OD-dagen

Dagbladet mener: I dag bør du støtte Operasjon Dagsverk

Ingen er tjent med at det viktige humanitære arbeidet i årets OD-aksjon boikottes.

Støtt OD: Pengene fra Operasjon Dagsverk 2018 går i år til viktig humanitært arbeid i Palestina. Her er Tiril Halvorsen (til venstre) og Ulrikke Jantzen fra Ås Ungdomsskole solgte kaker ved Jernbanetorget i Oslo under fjorårets aksjon.Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB Scanpix
Støtt OD: Pengene fra Operasjon Dagsverk 2018 går i år til viktig humanitært arbeid i Palestina. Her er Tiril Halvorsen (til venstre) og Ulrikke Jantzen fra Ås Ungdomsskole solgte kaker ved Jernbanetorget i Oslo under fjorårets aksjon. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Den siste tiden har anklagene haglet mot årets innsamlingsaksjon fra Operasjon Dagsverk. Fordi pengene fra årets aksjon går til et prosjekt i samarbeid med organisasjonen KFUK-KFUM Global, som støtter boikott av israelske varer fra okkuperte områder, mener flere dermed at OD de facto også støtter den såkalte BDS-bevegelsen, som blant annet jobber for boikott og sanksjoner mot landet.

Organisasjonen Med Israel for fred (Miff), Mosaisk Trossamfunn, og hele ti fylkeslag i Fremskrittspartiets Ungdom mener derfor årets innsamlingsaksjon bør boikottes av både skoleelever og arbeidsgivere som kunne tenke seg å støtte aksjonen. I en helsides annonse i flere av landets største aviser, skriver Miff blant annet at «årets OD er en gedigen anti-israelsk kampanje som indoktrinerer seks årskull skoleelever til negativt syn på Israel spesielt og jøder generelt.»

En fylkestopp i Nordland Frp har kalt OD-dagen «frastøtende.» Sylvi Listhaug mener OD tar side i Israel-Palestina-konflikten, og skriver på Facebook at hun blir trist av årets innsamling.

Om lag ti prosent færre elever enn i fjor skal delta på årets OD-dag. Det er grunn til å tro at Miffs kampanje har skremt mange fra å være med. Flere elever som har frontet at de skal bidra, har angivelig blitt kalt jødehatere og nazister av folk som vil boikotte OD-dagen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer