KRIGENS ANSIKT: Bashar al-Assad og Vladimir Putin. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
KRIGENS ANSIKT: Bashar al-Assad og Vladimir Putin. Foto: REUTERS / NTB ScanpixVis mer

Syria:

Dagbladet mener: Ingen skal i ettertid kunne si at verden ikke var advart

FN advarer om at vi står overfor en humanitær katastrofe av et omfang vi ikke tidligere har sett i Syria.

Kommentar

Verden venter på slaget i Idlib i Syria. Det er det siste store slaget i president Bashar al-Assads gjenerobringskrig, for å ta tilbake det territoriet han mistet etter at opprøret mot ham startet i 2011. Støttet av russiske fly er Assads soldater klare.

Det er nærmere tre millioner mennesker, halvparten av dem flyktninger fra andre steder i Syria, som er lukket inne i provinsen. Tyrkia har stengt sin grense i nord. Folk er fanget i en gigantisk menneskefelle. FN advarer om at vi står overfor en humanitær katastrofe av et omfang vi ikke tidligere har sett i Syria. Det sier ikke lite. Ingen skal i ettertid kunne si at verden ikke var advart.

Fra USA sendte utenriksminister Mike Pompeo for to uker siden ut en tweet i sakens anledning: «Ikke bra. Verden ser på», skrev han. Det var nok ment som en advarsel til dem som planlegger angrepet. Men tweeten vil for historien etter alt å dømme framstå som en hjelpeløs, ja, nærmest tragikomisk konstantering av tingenes faktiske tilstand. «Ikke bra. Verden ser på».

For det er det som skjer. Verden vil se på når Assad støttet av russiske og iranske styrker angriper Idlib. Etter hvert som Assad har vunnet tilbake sitt tapte territorium, har opprørere fra andre steder fått valget; døden, eller deportasjon til Idlib. I grønne busser har væpnede og sivile motstandere av Assad blitt fraktet til Idlib, der det siste slaget vil stå. Er sted mellom 30 000 og 70 000 av de tre millionene er soldater. Resten er i utgangspunktet sivile.

Som vanlig i den syriske borgerkrigen er det spenningene i landet, multiplisert med presset utenfra, som gjødsler tragedien som har krevd en halv million menneskers liv, og tvunget 11 millioner på flukt. Sist fredag klarte ikke presidentene i Russland, Tyrkia og Iran å bli enige om en våpenhvile. Tyrkia, som vil bli kvitt Assad, og samarbeider med enkelte av opprørsgruppene i Idlib, fikk ikke Russland og Tyrkia med seg på planene om en våpenhvile.

Det betyr at den syriske tragedien enda en gang vil utspille seg i all sin gru. I Moskva vil man at Assad endelig skal «vinne» borgerkrigen, og ta rotta på de siste islamistiske opprørerne, der flere er russiske statsborgere fra blant annet Tsjetsjenia. I Teheran slåss man for å opprette sin drøm om en sjia-korridor fra Iran til Libanon. Taperne er som vanlig sivilbefolkningen, som igjen forbereder seg på blant annet gassangrep.

«Ikke bra. Verden ser på».