Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Dagbladet mener: IS-barna har ikke noe ansvar for forbrytelsene, og skal hentes hjem til Norge

Våre humanitære prinsipper blir satt på prøve i møtet med personer som har hatt tilknytning til grusomheter begått av IS.

IS-KVINNE: En kvinne venter i en oppsamlingsleir, etter å ha blitt evakuert fra et av de siste IS-kontrollerte områdene i Syria. Foto: NTB Scanpix
IS-KVINNE: En kvinne venter i en oppsamlingsleir, etter å ha blitt evakuert fra et av de siste IS-kontrollerte områdene i Syria. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt hundre personer med tilknytning til Norge har siden 2012 reist til områder av Syria og Irak som har vært, eller er, kontrollert av terrororganisasjonen IS. Ifølge NTB er det i dag omkring 30 norske statsborgere igjen i krigsområdene, men noen av dem kan være døde. Tallet omfatter også kvinner. 30 personer er bekreftet døde.

I konfliktområder er det omkring 40 barn med tilknytning til Norge, men tallet er uavklart. De fleste er født i området, men noen ble med foreldre som små barn. De eldste av barna som er født i krigen, er i dag 6 - 7 år.

Dette er en liten flik av krigens og terrorens regnskap. De tyngste postene i disse protokollene er de omfattende krigsforbrytelsene som IS har begått mot både sivilbefolkningen og militære motstandere.

Overalt har IS blod på hendene gjennom tortur, halshogginger, terror, forfølgelse av etniske og religiøse minoriteter og mord på kvinner og barn. IS har med stor iver forkastet alt som heter menneskeretter, humanisme og rettsstat.

Hvordan skal man behandle folk som har begått, eller medvirket til, slike grusomheter? Svaret er at de skal konfronteres med sine gjerninger i egnede domstoler og dømmes etter de lover som gjelder. Slik vi gjorde med Anders Behring Breivik og i de saker som den seneste tida har vært oppe for norske domstoler. Flere norske IS-soldater er allerede dømt.

Hva så med kvinner som sluttet seg til IS eller til menn i krigssonen, og som nå har barn? Det spørsmålet er ikke enkelt. I dag anslår PST at det er omkring 40 barn som har norske foreldre i området. De fleste er internert i leire i Irak og Syria under svært dårlige forhold. Et norsk barn er dødt, men det er ukjent om det er flere døde. Statsminister Erna Solberg har sagt at IS-krigere har rett til å vende tilbake til Norge, men vil ikke hjelpe dem, heller ikke kvinner og barn i deres familier.

Dette standpunktet er politisk forståelig, men ikke holdbart i forhold til folkeretten. Folkerettsekspert Ivar Stokkereit i Røde Kors sier norske barn ikke skal være fengslet eller internert. Våre myndigheter har et særlig ansvar for å få dem ut og sørge for rehabilitering og oppfølging.

Våre humanitære prinsipper blir satt på prøve i møtet med personer som har hatt tilknytning til grusomheter begått av IS. Da er det viktig å holde fast på det som er rett. Barna har ikke noe ansvar for forbrytelsene, og skal hentes til Norge. Mødrene må etterforskes og domfelles om de er skyldige.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!