LEDER

Dagbladet mener: IS-barna har ikke noe ansvar for forbrytelsene, og skal hentes hjem til Norge

Våre humanitære prinsipper blir satt på prøve i møtet med personer som har hatt tilknytning til grusomheter begått av IS.

IS-KVINNE: En kvinne venter i en oppsamlingsleir, etter å ha blitt evakuert fra et av de siste IS-kontrollerte områdene i Syria. Foto: NTB Scanpix
IS-KVINNE: En kvinne venter i en oppsamlingsleir, etter å ha blitt evakuert fra et av de siste IS-kontrollerte områdene i Syria. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Rundt hundre personer med tilknytning til Norge har siden 2012 reist til områder av Syria og Irak som har vært, eller er, kontrollert av terrororganisasjonen IS. Ifølge NTB er det i dag omkring 30 norske statsborgere igjen i krigsområdene, men noen av dem kan være døde. Tallet omfatter også kvinner. 30 personer er bekreftet døde.

I konfliktområder er det omkring 40 barn med tilknytning til Norge, men tallet er uavklart. De fleste er født i området, men noen ble med foreldre som små barn. De eldste av barna som er født i krigen, er i dag 6 - 7 år.

Dette er en liten flik av krigens og terrorens regnskap. De tyngste postene i disse protokollene er de omfattende krigsforbrytelsene som IS har begått mot både sivilbefolkningen og militære motstandere.

Overalt har IS blod på hendene gjennom tortur, halshogginger, terror, forfølgelse av etniske og religiøse minoriteter og mord på kvinner og barn. IS har med stor iver forkastet alt som heter menneskeretter, humanisme og rettsstat.

Hvordan skal man behandle folk som har begått, eller medvirket til, slike grusomheter? Svaret er at de skal konfronteres med sine gjerninger i egnede domstoler og dømmes etter de lover som gjelder. Slik vi gjorde med Anders Behring Breivik og i de saker som den seneste tida har vært oppe for norske domstoler. Flere norske IS-soldater er allerede dømt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer