Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Assistert befruktning:

Dagbladet mener: Ja til assistert befruktning for enslige

Vi bør ha gode grunner for å forby hjelpemidler som gjør det mulig for mennesker, levende og framtidige, å leve gode liv.

Hodebry i Høyre: Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) og leder i Unge Høyre, Sandra Bruflot er uenige om eggdonasjon og surrogati. Men assistert befruktning for enslige er de begge for. Her på Høyres sentralstyremøte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Hodebry i Høyre: Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) og leder i Unge Høyre, Sandra Bruflot er uenige om eggdonasjon og surrogati. Men assistert befruktning for enslige er de begge for. Her på Høyres sentralstyremøte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge hjelper vi ufrivillig barnløse med å få barn. Ikke fordi noen har ment det er en menneskerett å få dem, men fordi ufrivillig barnløshet ofte innebærer en stor smerte for de det gjelder. Når ny teknologi gir muligheter til å omgå fertilitetsproblemer, har vi derfor ofte tatt den i bruk. Barna får livet i gave, foreldre får realisert familiedrømmen. Vi bør ha gode grunner for å forby hjelpemidler som gjør det mulig for mennesker, levende og framtidige, å leve gode liv.

Det har likevel ikke stanset oss fra å gjøre det. Selv om vi lenge har akseptert sæddonasjon for par som består av to kvinner, eller der mannen er infertil, er eggdonasjon forbudt. Kvinner som av ulike årsaker ikke kan benytte sine egne egg til unnfangelse, får ikke lov til å benytte andres egg heller.

Begrunnelsen ligger i en forkvaklet tro på at båndet mellom barn og mor er genetisk – ikke biologisk eller sosialt. Dersom egget ikke er ditt, er heller ikke barnet ditt. Selv om du har båret det fram, født det og oppdratt det, mener for eksempel Høyre at et slikt liv ikke er til det beste for barna fordi stamtavla ikke er ren. Det er gen-nostalgi på sitt verste. Her bør Høyre snu, og slutte seg til flertallet på Stortinget som ønsker å gjøre eggdonasjon lovlig og mulig i Norge.

Høyre er derimot langt mer progressive i spørsmålet om assistert befruktning for enslige. Denne uka foreslo partiets prinsipprogramkomité at enslige kvinner i Norge skal få muligheten til unnfangelse av barn ved hjelp av sæddonasjon.

Det er et forslag Dagbladet stiller seg bak. I resolusjonsforslaget landsmøtet skal ta stilling til i april skriver flertallet i komiteen at «familien er en viktig grunnstein i samfunnet, og det må være rom for ulike samlivs- og familieformer». Når forskningen heller ikke kan fastslå at det er uheldig for barn å vokse opp med enslige mødre, er det få argumenter igjen.

Kristin Halvorsen, leder av Bioteknologirådet, mener likevel at forbudet må bestå, med begrunnelse i familiesituasjonens sårbarhet. Fordi barnet bare har en forelder, er det mer utsatt dersom noe skulle skje med mor. Men hvor mange vil det gjelde? Trolig svært, svært få. I seg selv er ikke dette et tilstrekkelig argument for å forby den potensielle lykken mor og barn kan få.

Da gjenstår argumentet om at barn født med enslig mor ikke vil få like gode startbetingelser som barn med to foreldre. Men det er lite som tyder på at det er tilfellet. Som Bioteknologirådet skriver i sin evaluering av biotekloven fra 2015:

«Et flertall av de publiserte studiene finner at barn som vokser opp hos disse kvinnene, i hovedsak er like sosialt veltilpasset og knyttet til sin forelder som andre barn.» (Se pdf)

Det er ingen grunn til å la ufrivillig barnløse lide under formynderske og konservative forbud. Stortinget bør si ja til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!