Gisseltaker: Kjell Ingolf Ropstad og KrF står i veien for nødvendige og humane forbedringer av bioteknologiloven. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Gisseltaker: Kjell Ingolf Ropstad og KrF står i veien for nødvendige og humane forbedringer av bioteknologiloven. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Bioteknologi:

Dagbladet mener: KrF har tatt bioteknologiloven som gissel

Partiene på Stortinget må finne ut hvordan de kan gå sammen for å sikre progressive forbedringer i loven.

Meninger

De fleste partier på Stortinget ønsker å føre en mer progressiv bioteknologipolitikk. Forklaringen er enkel: Stadig flere politikerne ser at vi kan øke livskvaliteten til tusenvis av mennesker ved hjelp av ny, effektiv og tilgjengelig teknologi.

Når humane framskritt er innen rekkevidde, står etablerte dogmer for fall. Hvis vi kan redusere lidelse, bør politikken legge til rette for det, ikke stå i veien. Det skal heller ikke mye til. Selv om man ikke skal undervurdere farene som kan følge bioteknologisk utvikling, er langt ifra alle tiltak risikabel science fiction.

Det finnes mange eksempler på viktig teknologi som bør gjøres tilgjengelig for alle som ønsker den. NIPT-testen ville for eksempel gitt vordende foreldre tidlig, trygg og god fosterdiagnostikk. I dag må folk som ønsker seg den betryggende og gode blodprøven reise utlands for å få den. Her hjemme setter KrF ned foten.

Eggdonasjon ville hjulpet kvinner uten egne egg å bære fram barn. Det at avkommet ikke vil dele mors gener, er en svak innvending mot at det skal settes til verden med litt hjelp. I spillet om regjeringsmakt har KrF likevel klart å sette en stopper for det. Ikke all ønskebarn får en plass i kristenkonservative hjerter.

KrF er varme tilhengere av at syke mennesker skal få god behandling i helsevesenet hvis de er syke, men vil ikke åpne for teknologi som vil redde barn fra å bli født med smertefulle, alvorlige og potensielt dødelige sykdommer. Motstanden mot mitokondriedonasjon er et godt eksempel. Heller enn å tillate at et menneske kan bli født med 37 gener fra en tredjeperson, tilsier partiets logikk at det er bedre at det dør tidlig og pinefullt.

CRISPR-teknologien er heller ikke velkommen av KrF. Også det er synd. Teknologien åpner for at vi kan fjerne livstruende og arvelige sykdommer fra genmaterialet vårt, samt forbedre både planter og dyr slik at de står seg bedre i møte med klimaendringer vi selv har skyld for.

Ved å redigere arvematerialet trenger færre mennesker leve med lidelser alle ville vært foruten om de kunne slippe. Så lenge vi aksepterer at den moderne legevitenskapen gjør store inngrep på mennesker etter fødsel, bør vi også vurdere en rekke muligheter for å gjennomføre inngrep før vi blir født. På noen områder gjør vi det allerede. Vi bruker for eksempel både preimplantasjonsdiagnostikk og embryoseleksjon for å forhindre at alvorlige arvelige sykdommer blir videreført i neste generasjon.

I den ferske regjeringsplattformen har KrF tatt hele bioteknologiloven som gissel. Det blir ingen endringer i den dersom ikke alle de fire partiene er enige om det.

Som vippeparti i sentrum kan KrF potensielt sett stanse alle progressive framskritt i årevis. Dagbladet mener de andre partiene må innse nytten bioteknologien gir, og slutte å gi bort hele politikkområdet til et lite kristenkonservativt parti.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.