Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Dagbladet mener: KrF henger i takrennen

Dette er en posisjon partiet ikke lenger har styrke til å opprettholde.

TVILEREN: KrF-leder Hareide vegrer seg og trekker ut prosessen der partiet skal foreta det skjebnetunge valget mellom å fortsette som nå, gå inn i Solberg-regjeringen eller åpne for en løsning til venstre. Foto: NTB Scanpix
TVILEREN: KrF-leder Hareide vegrer seg og trekker ut prosessen der partiet skal foreta det skjebnetunge valget mellom å fortsette som nå, gå inn i Solberg-regjeringen eller åpne for en løsning til venstre. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går dårlig for Kristelig Folkeparti. Riktignok har partiet betydelig makt som regjeringen Solbergs ytterste sikringsstyrke i Stortinget. Men det ser ikke ut til at KrF har mye glede av vippeposisjonen. Partileder Knut Arild Hareide får hele tida dårlige meningsmålinger slengt etter seg. Ofte viser tallene at KrF ville falt under sperregrensen på 4 prosent ved stortingsvalg. På en av de siste målingene (Opinion for ANB) er KrF notert på det historiske lavmålet 2.9 prosent. Bakgrunnstallene fra denne og andre målinger viser at partiets velgere i betydelig grad har kastet sin lojalitet over bord. De fleste av disse melder overgang til andre borgerlige partier.

Er det noen som lenger husker Venstre? Etter at partiet gikk inn i regjeringen og forsvant, lider også Venstre av dårlig oppslutning. Disse forholdene vitner om en kommende krise for KrF og Venstre, men utgjør på lengre sikt også en trussel mot Erna Solbergs politiske prosjekt. Faller Venstre og KrF under sperregrensen ved neste stortingsvalg, blir det mest sannsynlig regjeringsskifte. Det kan også skje i denne perioden hvis KrF går over til den rødgrønne siden.

Det er ikke lett å vippe, holde løftet om å støtte Erna Solberg, men ikke gå i regjering med Fremskrittspartiet. For dette er hovedinnholdet i KrFs pine. Foran siste valg lovet partiet å støtte en Solberg-regjering, men ikke selv styre sammen med Siv Jensen. For hver dag som går blir disse løftene mer skjøre. Denne helgen har ungdomspartiet med knapt flertall vedtatt at KrF bør gå inn i regjeringen.

KrF-leder Hareide vegrer seg og trekker ut prosessen der partiet skal foreta det skjebnetunge valget mellom å fortsette som nå, gå inn i Solberg-regjeringen eller åpne for en løsning til venstre. Det fortoner seg som valget mellom tvangs- eller fornuftsekteskap, for mye politisk varme er ikke å se. Vender KrF ryggen til Erna og går til Støre, faller regjeringen og KrF får hele borgerlighetenes vrede kastet over seg. Går den inn i regjeringen, kan partiet bli slukt slik som Venstre. Begeistringen for KrF er samtidig nokså dempet innenfor deler av den rødgrønne blokken. KrF vil unngå å styre sammen med SV, og den følelsen er nok gjensidig.

KrF henger rådvill i takrenna. Det er en posisjon partiet ikke lenger har styrke til å opprettholde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!