Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Rusreformen:

Dagbladet mener: KrF må gi
tapt i kampen mot rusreformen

En rasjonell ruspolitikk må bygge på skadereduksjon, ikke KrFs forkvakla moralisme.

Vil kutte: Nestleder i KrF Kjell Ingolf Ropstad (t.h) og nestleder Olaug Bollestad (t.v) vil kutte i tilbud til rusavhengige. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Vil kutte: Nestleder i KrF Kjell Ingolf Ropstad (t.h) og nestleder Olaug Bollestad (t.v) vil kutte i tilbud til rusavhengige. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før regjeringsforhandlingene mellom KrF, Venstre, Høyre og Frp startet på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland, kom Unge Høyres leder, Sandra Bruflot, med en bønn til Kristelig Folkeparti : «La rusreformen stå.»

Bruflot er, i likhet med flere organisasjoner på rusfeltet, bekymret for at KrF vil stanse stortingsflertallets vei mot en tryggere og mer human ruspolitikk. Tilbakeslaget kan komme i form av full stans av reformen eller andre innstramminger på rusfeltet.

Denne avisa deler Bruflots bekymring. KrF har flere ganger det siste året ytret motstand mot reformen, samt signalisert at det ønsker seg en annen tilnærming til problemer på rusfeltet enn flertallet. Med et trangere handlingsrom i budsjettet må også statsminister Erna Solberg finne saker i forhandlingene KrF kan vinne uten at det koster penger. Ruspolitikken er viktig for KrF, og gjennomslag for innstramminger vil være en viktig symbolserier.

Selv om det trolig blir svært krevende for KrF å presse en slik kamel ned halsen på Høyre og Venstre, mener vi det er grunn til å frykte det verste for helseminister Bent Høies prestisjereform. Progressive krefter har riktignok vunnet terreng de siste åra, men Stortingets støtte til en ny linje i ruspolitikken framstår fortsatt skjør.

Dersom Høyre og Venstre gir seg nå, kan det ta år å ta igjen tapt grunn.

Et mulig kompromiss i forhandlingene kan være at arbeidet med rusreformen fortsetter, men at for eksempel lavterskeltilbudet om legemiddelassistert rehabilitering (LAR), samt heroinassistert behandling (HAB), skrotes.

Det vil være en livbøye til KrF-nestleder Olaug Bollestad, dersom hun ikke skulle vinne fram på andre områder. Seinest i romjula krevde Bollestad at lavterskel LAR kuttes.

Slik hestehandel vil imidlertid svekke tilliten til at regjeringen kan føre en rasjonell og kunnskapsbasert politikk. Lavterskel-LAR fungerer. Senter for rus og avhengighetsforskning anslår at lavterskeltilbudet fører til førti færre overdosedødsfall i året. Likevel mener Bollestad tilbudet bør kuttes fordi vi ikke kan «gi opp folks mulighet til et rusfritt liv for tidlig.»

Erfaringer fra andre land viser en rekke positive effekter av heroinassistert behandling, som for eksempel mindre kriminalitet, langt færre dødsfall, og mindre nyrekruttering av kunder på det ulovlige markedet. Men også her snur KrF ryggen til fornuft og erfaring. Bollestad sier nei til HAB fordi staten ikke skal lange heroin. Det er altså bedre at flere titalls heroinavhengige dør enn at staten gir dem medisiner.

Dagbladet håper Høyre og Venstre står på sitt. En rasjonell rusdebatt må bygges rundt et prinsipp om skadereduksjon, ikke KrFs forkvakla moralisme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!