LEDER

Kriminalomsorgen:

Dagbladet mener: Kriminalomsorg må være mer enn brød, vann og oppbevaring

Store kutt i kriminalomsorgens budsjetter vil straffe seg.

<strong>Kutter:</strong> Bergen fengsel kutter i budsjettene. Det betyr mer isolasjon for de innsatte. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD / Dagbladet
Kutter: Bergen fengsel kutter i budsjettene. Det betyr mer isolasjon for de innsatte. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I moderne tid har Norge vært et foregangsland på kriminalomsorg. Vi har anerkjent samfunnets behov for beskyttelse fra folk som begår alvorlige forbrytelser, samtidig som vi har holdt oss med et fengselsvesen som gjør det mulig for innsatte å komme tilbake til samfunnet igjen.

Balansegangen har gitt gode resultater. Utdanning, rehabilitering, sosiale aktiviteter og gode soningsforhold har ført til færre tilbakefall, mindre kriminalitet og tryggere fengsler for både innsatte og ansatte.

Fordi straffedømte på et tidspunkt ut av fengslet for å leve lovlydige, gode liv blant resten av oss, vet vi at det er både smart og riktig å behandle dem bra i soningstida.

Den norske suksessen hadde ikke vært mulig uten god ressurstilgang for norske fengsler. Rehabilitering koster, men ikke først og fremst fordi innsatte har flatskjermer på cella eller moderne fasiliteter. Den avgjørende utgiften er personalkostnader.

I flere år har fengselsansatte og ledere ropt varsko om hyppige kutt i budsjettene. På denne tiden i fjor kunne Dagbladet fortelle om hvordan innsatte i Oslo fengsel må tilbringe stadig mer tid alene på cella fordi det ikke er nok betjenter i fengselet til å igangsette andre aktiviteter.

I gårsdagens Klassekampen kunne vi lese at leder i Bergen fengsel er bekymret over millionkutt i budsjettet for neste år. Fra før av har de kuttet sosialkontakt, oppdekking av nattevakter og andre aktiviteter. Fra januar må trolig innsatte belage seg på mer isolasjon. Det er uheldig for dem det gjelder, og det er misbruk av den gode kompetansen landets fengselsbetjenter besitter.

Som en inspektør i fengselet sa det til avisa: «Men det spørs jo hva slags kriminalomsorg vi skal ha. Vi kan låse alle inne og sette mat ved lukene.»

Ingen tenkende mennesker kan tro at slike tilstander bidrar til god rehabilitering.

Det er i all hovedsak regjeringens avbyråkratiseringsreform som har skylda for den forverrede tilstanden i norske fengsler. De såkalte ostehøvelkuttene rammer både domstoler og kriminalomsorgen. Denne avisa er verken imot effektivisering eller god ressursutnyttelse, men noen kostnader blir man rett og slett ikke kvitt dersom vi skal opprettholde modellen som har tjent oss svært godt de siste tiår. Selv om offentlige budsjetter i åra framover blir strammere, vil flere kutt trolig straffe seg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer