LEDER

Selvbestemt abort:

Dagbladet mener: Kvinners rett til selvbestemt abort bør utvides til uke 18

Det er på tide vi går til angrep på begrensningene dagens lovverk legger på kvinners rett til selvbestemt abort.

Demonstrasjon: Solberg-regjeringens forsøk på å gi leger reservasjonsrett ble møtt med store protester. Nå bør folk gå i tog for å utvide abortrettighetene, mener Dagbladet. Foto: Olav Olsen/NTB scanpix
Demonstrasjon: Solberg-regjeringens forsøk på å gi leger reservasjonsrett ble møtt med store protester. Nå bør folk gå i tog for å utvide abortrettighetene, mener Dagbladet. Foto: Olav Olsen/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Selvbestemt abort har gjort reproduksjon tryggere og mennesket friere. Selv om terminering av svangerskap ofte utfordrer både individets og samfunnets verdisyn, står oppslutningen om selvbestemt abort fjellstøtt. Det skyldes at samfunn som nekter kvinner kontroll over egen kropp, er både ufrie og farlige.

Også prinsipielt motiverte abortmotstandere har akseptert at alternativet er verre: Når behovet for selvbestemmelse undertrykkes av staten, blir det forsøkt dekket i skjul. Forbud fører til skam, lidelse og undertrykking, og tilhører en tid vi ikke vil tilbake til.

Elementer av fortidens syn på abort har imidlertid bestått i dagens lovverk. Selv om vi har selvbestemmelse inntil uke 12, må fortsatt kvinner som ønsker abort inntil uke 18 gjennom en nedrig og formyndersk behandling i abortnemda.

Nemnda opererer i to instanser, og består i første omgang av to leger som gjennomfører en skjønnsmessig vurdering av kvinnens argumentasjon for hvorfor hun ønsker abort. Kvinnens begrunnelse skal leveres skriftlig, og kan etter ønske presenteres muntlig ved oppmøte i nemnda.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer