Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Regionreform:

Dagbladet mener: Lovende forslag til nye oppgaver for regionene

Regjeringens ekspertutvalg kan redde regionreformen.

Reformerer: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H). Her får hun nøkkelen til sitt nye kontor av tidligere kommunalminister og nåværende kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Reformerer: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H). Her får hun nøkkelen til sitt nye kontor av tidligere kommunalminister og nåværende kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner begynte i feil ende da han satte i gang regjeringens regionreform i forrige stortingsperiode. Framfor å først finne ut av hvilke offentlige oppgaver som skal løses av fylkeskommunene, begynte Sanner med å slå dem sammen. Det var en tabbe. Siden fylkene ikke visste hva de skulle gjøre, var grunnlaget for å finne fram til fornuftige regionssammenslåinger særdeles tynt. Det har skapt bråk, uro og usikkerhet flere steder, blant annet i de nordligste fylkene.

Det var en svak start på reformeringsløpet. Sanner satte derfor samtidig ned et ekspertutvalg som skulle foreslå nye oppgaver for de nye regionene. Ekspertenes konklusjon kom i går.

Utvalget, ledet av professor ved Universitetet i Oslo Terje P. Hagen, har ikke spart på kruttet. Det er ingen overdrivelse å si at de har tatt mandatet om å foreslå en stor desentralisering av offentlige oppgaver på alvor. Utvalget vil blant annet legge ned fem statlige institusjoner (IMDi, Kompetanse Norge, Statped, Distriktssenteret og Siva), flytte ansvaret for 4760 offentlig ansatte til fylkene, og overføre ansvaret for barnevernsinstitusjoner som i dag tilhører Bufetat. Dersom alle forslagene blir en realitet, flyttes 24 milliarder kroner til fylkene.

Ekspertutvalget har foreslått nye oppgaver på bakgrunn av flere prinsipper vi stiller oss bak. Hensyn til brukerne, hensyn til lokalt selvstyre og deltakelse, samt balansen mellom hensynet til lokale og nasjonale mål har vært førende når utvalget har fordelt oppgaver. Hagen understreket på gårsdagens pressekonferanse at det såkalte «generalistprinsippet» også har vært viktig, nemlig at alle de nye regionene skal ha de samme oppgavene. Løsningene skal ligge nært brukerne, men samtidig være overordnet nok til at oppgaver løses effektivt.

Nå skal forslagene behandles i ekspressfart. Statsråd Monica Mæland (H) har satt høringsfristen om seks uker. Det er i overkant knapt, og det understreker hvor uforberedt og dårlig håndtert hele regionreformen har vært. Når så store oppgaver skal løses og flyttes, gjør vi klokt i å ta den tiden vi trenger. Hensynet til ansatte som rammes må også ivaretas på en god måte. Et godt resultat er viktigere enn regjeringens prestisjemål om å ferdigstille reformen innen 2020.

Når det er sagt, er Dagbladet positive til retningen reformen går i. Med en så stor bukett av forslag, har politikerne gode muligheter til å dra reformen i land på en god måte. Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, KS, berømte utvalget og mente det vil være en demokratireform. Vi spretter ikke champagnen enda, men ser lysere på reformen nå enn før.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!