Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet mener: Motstanderne har fått definere debatten om vindkraft

Vindkræsj på land.

MOTSTAND: Politiet bøtela demonstrantenes biler som sto langs veien på Frøya. Pallene som ble levert av Gustav Witzøe ble brukt til å hindre anleggstrafikk til å kjøre forbi.
Foto: Ronny Teigås / NTB scanpix
MOTSTAND: Politiet bøtela demonstrantenes biler som sto langs veien på Frøya. Pallene som ble levert av Gustav Witzøe ble brukt til å hindre anleggstrafikk til å kjøre forbi. Foto: Ronny Teigås / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Det er sterkt beklagelig, men det måtte kanskje skje. Regjeringen varslet i går at de skroter Nasjonal ramme for vindkraft. Rammen er utarbeidet av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), og hensikten var å bruke det fremste kompentansemiljøet og den best tilgjengelige kunnskapen til å kartlegge hvilke deler av landet som er best egnet til vindkraftutbygging på land.

NVE fikk oppdraget fra regjeringen, og timingen var ikke tilfeldig: Vindkraft på land er nå blitt lønnsomt uten subsidier, og dermed skyter utbyggingsinitiativene fart. Dermed er det behov for å en oversikt som viser hvor utbygginger bør godkjennes, og hvor de kanskje ikke bør prioriteres.

VERDENS STØRSTE: Equinor skal bygge verdens største havvindpark i Nordsjøen. Video: Equinor Vis mer

Planen har møtt massiv motstand. Da staten ba om høringsinnspill, var nær samtlige berørte kommuner negative. Forklaringen på hvorfor det endte slik, er gjerne at rammen ble oppfattet som et slags forslag til vedtak om utbygging i alle disse områdene. Slik var det jo ikke. Planen viste områder som potensielt sett kunne bygges ut.

Forklaringer en nok heller at motstanden tok uendelig mange former. Det har vært alt fra totalt feilaktige påstander om at vindkraft ikke er klimavennlig (vindkraft har lavest CO2-avtrykk av samtlige kjente energiformer, ifølge FN), via tvilsomme påstander om at energisparing vil være tilstrekkelig (Norge trenger mer fornybar kraft i tillegg til energisparing) til relevante innvendinger om faren ved naturinngrep når verdens naturmangfold også er truet.

Å svare opp alt dette, samtidig som lokale krefter som regel synes vindturbinene er mindre pene, har vist seg nær sagt umulig. Å være forkjemper for vindkraft på land er blitt som ordtaket, å kjempe mot vindmøller - med motsatt fortegn.

Selv da vi presenterte en spørreundersøkelse fra Ipsos som viste at vindkraftmotstanden faktisk ikke er så stor som vi kan få inntrykk av, var protestene høylytte. Dette kunne ikke være riktig, mente mange. Denne avisa fikk henvendelser fra folk som etter sigende hadde snakket med personer i Ipsos som mente undersøkelsen var feil. Det stemte ikke, noe vi fikk forsikringer om fra Ipsos.

Det er mye som kan tyde på at motstanderne har fått definere denne debatten i for sterk grad. Det er svært mye fornuft i å bygge ut vindkraft på land, men argumentene må løftes fram og forsterkes. Klimagevinsten er åpenbar, hensynet til natur må styrkes og dokumenteres. Lokalbefolkning må føle de får mer igjen for inngrepene, i form av et skatteregime som gir mer gevinst lokalt. NVE har denne uka dokumentert at strømprisene blir høyere i Norge framtida med lite utbygging av vindkraft, og tilsvarende lavere med større utbygging.

Arbeidet for å realisere vindkraftprosjekter må fortsette. Rammeplanen forsvinner, men kunnskapsgrunnlaget ligger der fortsatt. Regjeringen og øvrige krefter på Stortinget må bruke dette som et momentum for å gjøre utbygging mer attraktivt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media