Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Miljøgifter i fiskefôret

Dagbladet mener: Myndighetenes knefall for sjømatnæringen må opphøre

Næringens mange innfridde ønsker om økt bruk av miljøgifter i fiskefôret er enda et eksempel på Norges servile holdning til oppdrettsnæringen.

Fôres med miljøgift: Norges arbeid for å heve grenseverdiene for miljøgift i fiskefôret er innmari usjarmerende. Foto: Mette Møller / Dagbladet
Fôres med miljøgift: Norges arbeid for å heve grenseverdiene for miljøgift i fiskefôret er innmari usjarmerende. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer
Meninger

Forrige uke avslørte Morgenbladet og Harvest Norges årelange arbeid for å tillate mer miljøgifter i fiskefôret. I over 20 år har sjømatnæringen og myndighetene frekventert Brussel og EU med budskap om å heve de tillatte mengdene for blant annet kvikksølv, kadmium, arsen og selen i maten fisken får. For næringen gir mer bruk av miljøgifter enklere og billigere produksjon. Og mer penger i banken.

Ved høy eksponering av miljøgiftene myndighetene har jobbet for å øke bruken av, kan man ifølge Morgenbladet blant annet få nyreskader, benskjørhet, forstyrret lever og reproduktive evner, smerter, og hårtap. Lista er lengre, og mest utsatt er barn og unge. Kvikksølv kan ødelegge barns nevrologiske og motoriske utvikling, selv om dosene er små.

Sjømatnæringens stadige kamp mot reguleringer som skal holde fjorden, fôret og maten ren, er innmari usjarmerende. Selv om flere av stoffene uansett vil komme i små, og antatt ufarlige, mengder, er det noe skittent ved å ville bruke mer av dem.

Først og fremst fordi vi fortsatt vet for lite til å være trygge på at bruken ikke utgjør en trussel på sikt. Men også fordi organiske miljøgifter, som seniorforsker Sandra Huber ved universitetssykehuset i Tromsø påpeker til Morgenbladet, er «bioakkumulerende og persistente». De hoper seg opp i næringskjeden og bruker lang tid på å brytes ned. Det fisken spiser, spiser også du.

Næringen er riktignok påpasselige med å nevne at giftstoffene antatt ikke utgjør en skade for fisken eller mennesker, men som Jon Øyvind Odland, professor i folkehelse ved NTNU, sa til Morgenbladet:

«Effekten på fisk? Den bryr jeg meg ikke om. Jeg bryr meg om hva kvikksølv kan gjøre med hjernen til små barn.»

Norges intense EU-lobbyisme for mer miljøgifter er pinlig bakstreversk. Særlig fordi både den sittende og forrige regjeringen begge smykket seg med mål om å utradere bruken. Problemet er at det skjer på samme tid som de lobber for å bruke mer av dem.

Morgenbladet nevner tidligere Miljø- og utviklingsminister, Erik Solheim, som eksempel. I 2011 bejublet han det globale forbudet mot endosulfan, samtidig som Norge arbeidet for å tjuedoble grenseverdien i EU-regelverket.

Framfor å stadig forsøke å ligge på grensen av hva som kan være forsvarlig, bør næringen presses til å bruke fôr med mindre miljøgifter eller rense det før bruk. Inntil videre er de mange innfridde ønsker om økt bruk av miljøgifter i fiskefôret dessverre bare enda et eksempel på Norges servile holdning til oppdrettsnæringen.