Må si nei: Statsminister Erna Solberg kan verken tillate seg selv eller andre statsråder å bruke mye oljepenger framover. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Må si nei: Statsminister Erna Solberg kan verken tillate seg selv eller andre statsråder å bruke mye oljepenger framover. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Statsbudsjettet 2019

Dagbladet mener: Nå trenger vi en gnien regjering

Statsbudsjettet 2019 bør ikke bli en oljepengefest.

Meninger

Denne uka legger regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre siste hånd på statsbudsjettet for 2019. De store linjene i budsjettet ble avklart allerede i mars i år, men finpussen gjenstår før det legges fram for Stortinget i oktober.

Den to dager lange budsjettkonferansen blir en krevende oppgave for alle parter, men særlig for statsminister Erna Solberg. Store deler av regjeringens handlingsrom er allerede bundet opp i Nasjonal transportplan (NTP), langtidsplanen for Forsvaret, og lærernormen. Det er penger igjen å fordele, men aldri nok til å tilfredsstille sultne statsråder.

Ettersom det er Venstres første budsjett som del av Solberg-regjeringen, har partiets tre statsråder trolig store forventninger på egne vegne. Partiets labre oppslutning tatt i betraktning, kan Trine Skei Grande til og med argumentere for at penger til kultur, utdanning og klima er helt avgjørende for å forsvare regjeringsdeltakelsen. Særlig kostbart kan de bli å innfri statsråd Iselin Nybøs lange ønskeliste til langtidsplanen for forsknings- og høyere utdanningssektoren.

På toppen kommer lovnader om integreringsdugnad og en mulig trang til å vise at man tar sikkerhet og beredskap på alvor. Og alt dette skjer før budsjettet skal gjennom kverna til den rådville regjeringsgarantisten Knut Arild Hareide i KrF.

Politisk er det med andre ord mye som tilsier at det blir like vanskelig som tidligere år å holde forbruket i budsjettet på et ansvarlig nivå.

Økonomisk er det imidlertid mange grunner til at regjeringen bør dra i bremsen. Utsiktene i norsk økonomi er gode. Sysselsettingen har økt, veksten i økonomien er større enn forventet, og privat sektor lever gode dager. Det var også statsministerens advarsel til regjeringskollegiet i helga: «Den norske økonomien tåler ikke noe ekspansivt budsjett for øyeblikket.»

Men det holder ikke bare at regjeringen snekrer sammen et budsjett som ikke sprenger rammene. Riktig prioritering av tilgjengelige midler er det viktigste. Og selv om tida for romslige statsbudsjetter er over, finnes det penger å hente på en både effektiv og rettferdig måte.

Reversering av kutt i formuesskatten, gjeninnføring av arveavgiften, samt lavere ambisjoner i asfaltpolitikken kunne vært et godt sted å starte. Kutt av subsidier til boligeiere og en styrking av arbeidslinjen et annet.

I møte med utfordringer som klimakrisa, barnefattigdom og den storstilte integreringsinnsatsen flyktningbølgen påkrever, mener denne avisa det er gode grunner til å gå en runde til på prioriteringene før budsjettet legges fram i oktober. Inntil videre trenger vi en gnien regjering.