LEDER

Rusreform:

Dagbladet mener: Nedsettelsen av «rusreformutvalget» er et viktig skritt i retning av en mer human ruspolitikk

Rusfeltet er på flyttefot. Hjelp, ikke straff, er den nye vinen.

Enige om utvalg: Nestledere og statsråder Ola Elvestuen (V), Bent Høie (H) og Per Sandberg (Frp). Regjeringen har satt ned et rusreformutvalg. Her fra regjeringsforhandlingene på Jeløya. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Enige om utvalg: Nestledere og statsråder Ola Elvestuen (V), Bent Høie (H) og Per Sandberg (Frp). Regjeringen har satt ned et rusreformutvalg. Her fra regjeringsforhandlingene på Jeløya. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Hvis regjeringen får det som den vil, er det ikke bare Sylvi Listhaug som forsvinner ut dørene i justisdepartementet. Store deler av ruspolitikken er også på flyttefot. Fredag forrige uke satte Solberg-regjeringen ned «rusreformutvalget». De neste 21 månedene skal utvalget utrede en modell «der ansvaret for samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk overføres fra justissektoren til helsetjenesten.» Hjelp, ikke straff, er den nye vinen.

Regjeringen beskriver eget eureka-øyeblikk slik: «Bakgrunnen for rusreformen er en erkjennelse av at rusproblematikk i all hovedsak er en helseutfordring. Straffeforfølgning av bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk har bidratt til stigmatisering, marginalisering og sosial utstøting.» Det er en virkelighetsoppfatning Dagbladet stiller seg helhjertet bak.

Nedsettelsen av rusreformutvalget kan tyde på at inneværende stortingsperiode blir det første positive vendepunktet i en årelang tragedie. Knapt noe annet område har fått lide like mye av politikkens naive tro på straff som egnet virkemiddel mot samfunnsproblemer, enn rusfeltet. Det har kostet tusenvis av liv og milliarder av kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer