Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Rusreform:

Dagbladet mener: Nedsettelsen av «rusreformutvalget» er et viktig skritt i retning av en mer human ruspolitikk

Rusfeltet er på flyttefot. Hjelp, ikke straff, er den nye vinen.

Enige om utvalg: Nestledere og statsråder Ola Elvestuen (V), Bent Høie (H) og Per Sandberg (Frp). Regjeringen har satt ned et rusreformutvalg. Her fra regjeringsforhandlingene på Jeløya. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Enige om utvalg: Nestledere og statsråder Ola Elvestuen (V), Bent Høie (H) og Per Sandberg (Frp). Regjeringen har satt ned et rusreformutvalg. Her fra regjeringsforhandlingene på Jeløya. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis regjeringen får det som den vil, er det ikke bare Sylvi Listhaug som forsvinner ut dørene i justisdepartementet. Store deler av ruspolitikken er også på flyttefot. Fredag forrige uke satte Solberg-regjeringen ned «rusreformutvalget». De neste 21 månedene skal utvalget utrede en modell «der ansvaret for samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk overføres fra justissektoren til helsetjenesten.» Hjelp, ikke straff, er den nye vinen.

Regjeringen beskriver eget eureka-øyeblikk slik: «Bakgrunnen for rusreformen er en erkjennelse av at rusproblematikk i all hovedsak er en helseutfordring. Straffeforfølgning av bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk har bidratt til stigmatisering, marginalisering og sosial utstøting.» Det er en virkelighetsoppfatning Dagbladet stiller seg helhjertet bak.

Nedsettelsen av rusreformutvalget kan tyde på at inneværende stortingsperiode blir det første positive vendepunktet i en årelang tragedie. Knapt noe annet område har fått lide like mye av politikkens naive tro på straff som egnet virkemiddel mot samfunnsproblemer, enn rusfeltet. Det har kostet tusenvis av liv og milliarder av kroner.

Når vi kommer dit at utvalgets foreslåtte endringer skal stemmes over, bør denne historien legge premisset for debatten. Fordi den nåværende ruspolitikken er så monumentalt mislykket, er det hos tilhengerne av status quo bevisbyrden bør ligge. Forhåpentligvis vil rusreformutvalget belyse de mange brister og mangler i dagens politikk.

Utvalget har fått både interessante friheter og feige begrensninger. På den positive siden står utvalget fritt til å høste utfordringer fra andre land, og er oppfordret til å se til Portugal, som får mye ros for sin kloke ruspolitikk. Utvalget skal også vurdere hvor mye narkotika som kan tilskrives eget bruk, hvorvidt forsøk på anskaffelse til eget bruk skal inngå i modellen, samt hvordan foreslåtte endringer står i samsvar med prinsippet om samtykkebasert helsehjelp.

Dessverre er mandatet begrenset til regjeringens smertegrense for endringer. Selv om det verken er politisk mulig eller ønskelig for denne regjeringen å åpne for regulert salg av rusmidler, burde en så stor offentlig utredning fått rom til å drøfte det.

Svakhetene som følger av ulovlige og uregulerte markeder, vil nemlig være en pine for rusfeltet selv om reformen blir en realitet: Kriminelle bakmenn tjener pengene, rusmidlene er farligere, og politiet kaster bort ressurser i forsøk på håndhevelse.

Reformen er et viktig skritt i riktig retning, men det er mange mil igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!