LEDER

Foreldrepenger:

Dagbladet mener: Norge diskriminerer fedre

Far bør få lik opptjeningsrett til foreldrepenger som mor.

Diskriminerer: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H). Her under muntlig spørretime på Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Diskriminerer: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H). Her under muntlig spørretime på Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

I Norge har ikke fedre selvstendig opptjeningsrett til foreldrepenger. Dagens modell er knyttet direkte opp til mors yrkesdeltakelse. Dersom far skal kvalifisere for støtten, må mor være i arbeid. Hvis hun er hjemmeværende, ufør eller mottar arbeidsavklaringspenger fra NAV, uteblir utbetalingen for far.

Forskjellsbehandlingen innebærer et brudd på Norges EØS-forpliktelser. Som ESA-president Bente Angell-Hansen sa til NTB i går, har EØS-avtalen «likebehandling som grunnprinsipp. Når norske myndigheter systematisk og ulovlig forskjellsbehandler kvinner og menn, er det ESAs jobb å stille dem til ansvar.»

Det har vist seg å være lettere sagt enn gjort. Organet har i årevis påpekt diskrimineringen for norske myndigheters døve ører. Verken den forrige eller den sittende Barne- og likestillingsministeren har latt seg påvirke. Regjeringen står på sitt, selv om både jus og prinsipper tilsier at også fedre har krav på selvstendig opptjening av foreldrepenger.

Nå har ESA sett seg lei på regjeringens tiltaksløshet. I går ble det klart at organet trekker Norge for EFTA-domstolen for brudd på EØS-avtalen. Denne avisa stiller seg helhjertet bak ESAs beslutning. All den tid vi ikke tilpasser oss lover og regler frivillig, bør vi tvinges til det.

ESA har trolig en god sak. Kort oppsummert argumenterer norske myndigheter langs tre linjer: Det må være rom for nasjonale løsninger, likebehandling koster for mye penger, og Norge har allerede en raus foreldrepengeordning.

Det er snodig og tafatt argumentert. EØS-regelverket er ikke tøyelig etter eget forgodtbefinnende. Det er ikke lov å diskriminere bare fordi det er billig. Og det at en ordning er god for de fleste, betyr ikke at vi lovlig kan diskriminere et mindretall.

Dagbladet mener regjeringen bør imøtekomme ESAs oppfordringer umiddelbart. Ikke bare fordi det trolig vil skåne oss fra ydmykelse i EFTA-domstolen, men først og fremst fordi det er rett. Likebehandling vil komme tusenvis av familier til gode.

For Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland bør det også være et mål å støtte opp under en ordning som sikrer økt likestilling. Som Barnefamilieutvalget (NOU 2017: 6) slo fast fordrer «reell likestilling mellom foreldre [..] like rettigheter som grunnlag.» Dagens modell både diskriminerer far og undergraver likestilling i hjemmet.

(Rettelse: I en tidligere versjon av denne lederen sto det at «regjeringen bør imøtegå ESAs oppfordringer.» Det er nå rettet til «imøtekomme ESAs oppfordringer.»)

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer