LEDER

Kraftpriser:

Dagbladet mener: Norge er tjent med kraftkabler til utlandet

Det er god klimapolitikk å være tilknyttet et europeisk marked for strøm.

Ikke viktigst for strømprisen: Fulle magasiner er ikke avgjørende for strømprisen i Norge. EUs kvotemarked gjør det største utslaget. Dette er Zakariasdammen i Norddal kommune i Møre og Romsdal. Foto: NTB Scanpix
Ikke viktigst for strømprisen: Fulle magasiner er ikke avgjørende for strømprisen i Norge. EUs kvotemarked gjør det største utslaget. Dette er Zakariasdammen i Norddal kommune i Møre og Romsdal. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er mange som forbanner seg over høye strømregninger for tida. Strømmen har ikke vært dyrere siden 2011, og kostet dobbelt så mye i januar i år som den gjorde i januar i fjor. I skrivende stund må du ut med over 50 øre per kilowatt time. Det gir regninger på flere tusen kroner i måneden. Slikt svir for de aller fleste.

I hele vinter har debatten rast om hvem sinte nordmenn skal hytte nevene mot. Folk vil ha en syndebukk for strømsjokket.

Mange, inkludert LO-forbundet Industri Energi, klandrer kraftkablene som går til utlandet. Fordi vi er koblet på et europeisk kraftnett, selger vi strømmen vår til kontinentet der vi får mest penger igjen for den. Salget fører til store inntekter til fellesskapet, men fører også til at kraftprisene i Norge påvirkes av prisen i landene rundt oss.

Sterke krefter med høye røster i blant annet fagbevegelsen roper derfor på stans i utbygging av nye kabler til utlandet. Norsk kraft skal ifølge kabelmotstandere brukes i Norge.

Men beregninger fra Norges vassdrags- og energidirektorat viser at det er feil å skylde på utenlandskabler. Uten en slik tilknytning mener de strømprisene hadde vært mangedoblet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer