Ikke viktigst for strømprisen: Fulle magasiner er ikke avgjørende for strømprisen i Norge. EUs kvotemarked gjør det største utslaget. Dette er Zakariasdammen i Norddal kommune i Møre og Romsdal. Foto: NTB Scanpix
Ikke viktigst for strømprisen: Fulle magasiner er ikke avgjørende for strømprisen i Norge. EUs kvotemarked gjør det største utslaget. Dette er Zakariasdammen i Norddal kommune i Møre og Romsdal. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LEDER

Kraftpriser:

Dagbladet mener: Norge er tjent med kraftkabler til utlandet

Det er god klimapolitikk å være tilknyttet et europeisk marked for strøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er mange som forbanner seg over høye strømregninger for tida. Strømmen har ikke vært dyrere siden 2011, og kostet dobbelt så mye i januar i år som den gjorde i januar i fjor. I skrivende stund må du ut med over 50 øre per kilowatt time. Det gir regninger på flere tusen kroner i måneden. Slikt svir for de aller fleste.

I hele vinter har debatten rast om hvem sinte nordmenn skal hytte nevene mot. Folk vil ha en syndebukk for strømsjokket.

Mange, inkludert LO-forbundet Industri Energi, klandrer kraftkablene som går til utlandet. Fordi vi er koblet på et europeisk kraftnett, selger vi strømmen vår til kontinentet der vi får mest penger igjen for den. Salget fører til store inntekter til fellesskapet, men fører også til at kraftprisene i Norge påvirkes av prisen i landene rundt oss.

Sterke krefter med høye røster i blant annet fagbevegelsen roper derfor på stans i utbygging av nye kabler til utlandet. Norsk kraft skal ifølge kabelmotstandere brukes i Norge.

Men beregninger fra Norges vassdrags- og energidirektorat viser at det er feil å skylde på utenlandskabler. Uten en slik tilknytning mener de strømprisene hadde vært mangedoblet.

Ikke bare måtte produsentene holdt igjen vann i magasinene gjennom vinteren for å sikre seg at de ikke går tomme, men kostnaden av å bygge ut kraftproduksjon for å sikre billig selvforsyning til enhver tid ville også blitt svært stor. Prisene kan riktignok øke med noen øre framover, men er uansett lavere enn de ville vært uten kabler.

Selv om prisene er høye nå, ville du over tid betalt mye mer dersom vi ikke kunne kjøpe kraft fra Europa når vi trenger den.

Grunnen til at kraftprisene nå stiger i Norge og landene vi er koblet til med kraftkabler, er økt CO2-pris i EUs kvotemarked. Fordi EU i 2017 strammet inn på antall tilgjengelige C02-kvoter i markedet, har prisene økt kraftig. Det gjør det langt dyrere å produsere elektrisitet fra forurensende kilder.

Som direktør i NVE, Anne Brith Leifseth, sa det i en oppklarende artikkel i Dagens Næringsliv har «nivået på strømprisen [..] i lang tid vært bestemt av prisene på kull og gass.»

Høye strømpriser er et resultat av en klimapolitikk som skal gjøre det mest attraktivt å bygge ut klimavennlig energiproduksjon. Det er en villet, ønsket og god politikk. Norge bidrar til utviklingen ved å koble på vår rene og fornybare energi til det europeiske kraftnettet.

Det er bra Norge fører en politikk for mer kraftutveksling for å tjene penger på det, og for å bidra til energiomstillingen i Europa. Men fordi vi dermed går med åpne øyne mot høyere kraftpris, må politikerne være særlig varsomme med å øke trykket på den delen av strømregningen de bestemmer over: elavgiften.

De siste 10 åra har avgiften økt med 60 prosent, hovedsakelig for å hente inn drøyt femten milliarder til statsbudsjettet. Hvis de vil sikre seg folkets støtte for den gode klimapolitikken det er å være tilknyttet et europeisk marked for strøm, bør de derfor være svært varsomme med økning av avgiftene som også påvirker hvor stor strømregningen vår blir.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer