<strong>Trenger flere:</strong> Vindmøller. Foto: Photo by Global Warming Images / REX / NTB scanpix
Trenger flere: Vindmøller. Foto: Photo by Global Warming Images / REX / NTB scanpix Vis mer

LEDER

Klima og natur:

Dagbladet mener: Norge må få fart på vindkraftutbyggingen

Skal vi nå klimamålene i Paris-avtalen er det ikke et spørsmål om vi skal bygge ut kapasiteten, men hvor det skal gjøres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Klimagassutslippene må ned. Skal planeten slik vi kjenner den overleve, kan vi ikke fyre opp kull, olje og gass i samme tempo som nå. På kort tid må dagens energimiks bli drastisk grønnere. Framover må vind, vann og sol spille hovedrollen, ikke den falmende fossile stjerne.

Skal vi nå klimamålene i Paris-avtalen er det ikke et spørsmål om, men hva vi skal velge og hvor vi skal bygge.

I drøyt to år har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) jobbet med den nye nasjonale rammen for vindkraft på land.

Rammeplanen inneholder to deler. Den første er et oppdatert og grundig kunnskapsgrunnlag for hvilken påvirkning vindkraft har på blant annet natur, fugleliv, dyreliv, luftfart, turisme, elektronisk kommunikasjon, og reindrift.

I alt er det levert over 20 delrapporter som belyser konsekvenser av utbygging av vindkraft på land. Flere steder er de betydelige. Beslutning om utbygging av vindkraft vil derfor alltid være en avveining mellom klimahensyn og naturhensyn.

Og nettopp derfor er rammeplanen så viktig. Direktoratets nyslåtte direktør, Kjetil Lund, påstår at vi aldri har hatt et bedre kunnskapsgrunnlag om vindkraft. Holder påstanden vann, vil NVEs bidrag bli avgjørende i debatten om hvor vi bør bygge, og hvor vi bør la være.

For vi mangler ikke muligheter. Det blåser godt i stort sett hele landet. Men det betyr ikke at alle steder egner seg til utbygging. Hardangervidda har for eksempel svært gode vindforhold, men et særlig behov for vern.

Vern, strømforbruket i den aktuelle landsdelen, samt nettkapasiteten vi har til å frakte store menger strøm dit behovet melder seg, er derfor like viktig som været når utbyggingsområder skal velges.

Og de blir det kamp om. Rammeplanens del to er kontroversiell: NVEs forslag til hvilke tretten områder som egner seg best til utbygging. På et stort Norgeskart pekte direktør Lund ut gunstige arealer for vindkraft i alle fylker utenom Troms, Oppland og Akershus - de aller fleste områder i et belte mellom kysten og høyfjellet.

Det trengs ingen glasskule for å spå at ethvert forsøkt realisert prosjekt innenfor disse områdene vil skape kontroverser.

Men NVEs plan, som Lund understreket, er verken en utbyggingsplan eller tempoplan. Grundige konsesjonsprosesser og nærmere undersøkelser må gjennomføres før byggingen eventuelt finner sted. Nå skal den på høring, for regjeringen konkluderer.

Planen er likevel et viktig skritt i retning av nødvendig igangsetting av vindkraftutbygging. Vi må nemlig bygge noe. Per i dag er vi, som denne avisa har påpekt tidligere, en sinke på feltet. Forhåpentligvis gjør rammeplanen det lettere å bestemme seg for hvor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer