Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Minstelønn:

Dagbladet mener: Norge må sette ned foten

Lovfestet minstelønn i hele EU høres kanskje fint ut, men forslaget er svært lite egnet for norske forhold. Kampen mot ville vært enklere å føre innenfor enn utenfor EU.

Sterke parter: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og NHO-sjef Ole Erik Almlid kjemper for hver sin part. Her ved åpningen av mellomoppgjøret 2019.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Sterke parter: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og NHO-sjef Ole Erik Almlid kjemper for hver sin part. Her ved åpningen av mellomoppgjøret 2019. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Leder

EU-kommisjonens nye president, Ursula von der Leyen, har klart å samle de mektigste kreftene i norsk samfunnsliv til felles front mot Brussel.

Denne uka rykket LO, NHO og regjeringen sammen ut mot von der Leyens forslag om å innføre lovfestet minstelønn i EU - et forslag hun har lovet å sette ut i livet i løpet av sine første 100 dager i presidentskapet. Tiltaket vil også omfatte Norge gjennom EØS-avtalen.

Umiddelbart kan lovfestet minstelønn framstå som en god idé. En slik lov kan sikre alle arbeidstakere i Europa et minimumsnivå av inntekt for jobben de gjør.

Nettopp derfor er også forslaget godt tatt imot i Sør- og Øst-Europa - områder med svake fagforeninger og lavt lønnsnivå. Lovfestet minstelønn kan sikre millioner av mennesker en anstendig levestandard og bidra til å minke forskjellene mellom europeiske borgere.

Norske fagforeninger og arbeidsgiverorganisasjoner støtter nok intensjonen, men er svært uenig i virkemiddelet. Lovfestet minstelønn flytter nemlig makta fra partene i arbeidslivet til myndighetene.

Det harmonerer dårlig med den norske modellen, der lønnsdannelsen fastsettes mellom arbeidsgivere og arbeidstakere - ikke på Stortinget. Lovfestet minstelønn kan fort bli et lønnstak framfor et minimumsnivå.

Norge har riktignok allmenngjort tariffavtaler i for eksempel bygg- og anleggsbransjen, men hovedregelen er at det er sterke parter i arbeidslivet som er best egnet til å fastsette lønn, løse konflikter og finne kompromisser.

Som LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sa det til samme avis: «En lovbestemt minstelønn er kun aktuelt i land hvor fagbevegelsen selv ønsker det og ikke lenger har makt til å sikre anstendige arbeidsvilkår. Slik er det ikke i Norge.» I EU har allerede over tjue land nasjonal, lovfestet minstelønn.

Det gjenstår å se om von der Leyen får gjennomslag, men foreløpig har hun møtt stor motstand fra de nordiske medlemslandene og EUs arbeidskommissær, Nicolas Schmit. Sistnevnte sa bare for noen uker sida at det er «uaktuelt og absurd» å endre velfungerende systemer.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har forsøkt å berolige Stortinget med at «regjeringen vil jobbe aktivt for å ivareta norske interesser i denne saken, og vi vil holde kontakt med våre svenske og danske kollegaer.»

Det har vi all grunn til å stole på. Men det at vi atter en gang må stå på gangen når viktige avgjørelser i EU skal fattes. Kampen mot ville vært enklere å føre innenfor enn utenfor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media