Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

EU og EØS:

Dagbladet mener: Norsk utenforskap setter nasjonens interesser i spill

Norge tester stadig EUs godvilje.

Jakter EU-penger: Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Jakter EU-penger: Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka kunne eksportindustrien trekke et lettelsens sukk. Onsdag ble det bekreftet at Norge får unntak fra EUs toll på stålprodukter. Det betyr at den eskalerende handelskrigen president Donald Trump har satt i gang ikke vil ramme Norges lille og åpne økonomi like hardt som fryktet.

Det var en gledelig nyhet. Som Knut Sunde, direktør i Norsk Industri sa det til Dagens Næringsliv: «De 40 industribedriftene som ville vært rammet er nå integrert i verdikjeden med europeiske kunder og leverandører, og kan nå fortsette business som vanlig i stedet for å bli klippet av.»

Vi kan takke EØS-avtalen for at ikke industriarbeidsplasser gikk tapt, og at to milliarder eksportkroner forblir unntatt toll.

Proteksjonismen i USA og Storbritannia viser hvor utsatt Norge er. Hadde det ikke vært for dagens tette forhold til EU, kunne vi stått enda mer alene enn vi gjør i dag. Sveits fikk ikke fritak.

Dagbladet mener Norge må knytte seg tettere til EU. Det er både økonomisk og storpolitisk risikosport å stå utenfor. Når vi selv velger å stå alene, er vi prisgitt andres vilje til å slippe oss inn når vi trenger det. EU viste seg villig denne gang, men det er ikke gitt det forblir slik.

Neste test på EUs godvilje får vi i løpet av kort tid. I går kom Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) med en bekymringsmelding knyttet til Norges deltakelse i verdens største forskningsprogram, Horisont 2020. Programmet fungerer kort sagt slik at Norge spytter inn penger i en felles pott, og lar våre egne forske søke om å få mest mulig av den tilbake.

Også her står enorme summer står på spill. EU-programmet Horisont 2020 har et budsjett på 77 milliarder euro. Fordi en rekke norske forskningsmiljøer er av internasjonal toppklasse, henter vi hjem mye penger. Men man kan også snu på det: Norsk forskning trenger konkurranse. Deltakelse i slike programmer gjør at vi sikter oss inn på den internasjonale forskningsfronten.

Ifølge Dagens Næringsliv er det snakk om seks milliarder kroner siden 2014. Med pengene følger også større nettverk og mer ekspertise forskerne våre kan støtte seg på. Resultatene nyter alle godt av.

Statsråd Nybø og regjeringen forsøker i disse dager å overbevise EU om å la Norge være med i konkurransen om alle midlene, ikke bare deler av dem. EU kan nemlig la noen av midlene gå til EUs medlemmer. Det håper vi hun lykkes med.

Vi håper også de stadige påminnelsene om norsk sårbarhet utenfor EU-fellesskapet synker inn hos de mest innbitte motstanderne. Selv de som ikke vil la seg overbevise om hvorfor fullt medlemskap vil være en god idé, bør i det minste slå ring om EØS-avtalen. I mellomtida får vi bare håpe at EU også vil verne om oss.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!