LEDER

NAV-skandalen:

Dagbladet mener: Ødeleggende for folkets tillit til staten

Flere titalls mennesker er uskyldig dømt for trygdebedrageri. NAV-skandalen er dypt alvorlig. Vi må som et minimum kunne forvente at staten forstår lovverket den skal forvalte.

NAV-SKANALDE: NAV-direktøren, riksadvokaten og arbeidsministeren holdt mandag en pressekonferanse. Her kom det fram at minst 36 personer er uriktig dømt til fengsel for å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Norge har feilaktig dømt over 36 mennesker til ubetinget soning for trygdebedrageri. En person kan ha sonet hele åtte måneder for lovbrudd vedkommende ikke har begått. Siden 2012 kan NAV, påtalemyndigheten og domstolene ha gjort feil i over 2400 saker.

Verken myndigheter eller pressen kjenner hele omfanget av NAV-skandalen ennå, men saken er allerede dypt alvorlig for alle involverte parter. Fordi myndighetene ikke har forstått loven de er satt til å håndheve har uskyldige borgere måttet lide.

Mange fordi de har måttet betale tilbake penger de faktisk har hatt krav på. Noen fordi staten har benyttet frihetsberøvelse, sitt strengeste maktmiddel, for å straffe dem for lovbrudd de ikke har begått.

Bakgrunnen for skandalen er feil praktisering av reglene om mottak av sykepenger, pleiepenger og arbeidsavklaringspenger. Mer presist for folk som har mottatt trygd under opphold utlandet. Ifølge folketrygdloven må man være innenfor rikets grenser for å få trygdeytelser.

Dette var også tilfellet fram til EUs trygdeforordning kom i 2012. Da oppsto det Riksadvokat Tor-Aksel Busch kaller en «lovkollisjon» mellom det norske lovverket og EØS-lovverket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer