Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

NAV-skandalen:

Dagbladet mener: Ødeleggende for folkets tillit til staten

Flere titalls mennesker er uskyldig dømt for trygdebedrageri. NAV-skandalen er dypt alvorlig. Vi må som et minimum kunne forvente at staten forstår lovverket den skal forvalte.

NAV-SKANALDE: NAV-direktøren, riksadvokaten og arbeidsministeren holdt mandag en pressekonferanse. Her kom det fram at minst 36 personer er uriktig dømt til fengsel for å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land. Vis mer
Meninger

Norge har feilaktig dømt over 36 mennesker til ubetinget soning for trygdebedrageri. En person kan ha sonet hele åtte måneder for lovbrudd vedkommende ikke har begått. Siden 2012 kan NAV, påtalemyndigheten og domstolene ha gjort feil i over 2400 saker.

Verken myndigheter eller pressen kjenner hele omfanget av NAV-skandalen ennå, men saken er allerede dypt alvorlig for alle involverte parter. Fordi myndighetene ikke har forstått loven de er satt til å håndheve har uskyldige borgere måttet lide.

Mange fordi de har måttet betale tilbake penger de faktisk har hatt krav på. Noen fordi staten har benyttet frihetsberøvelse, sitt strengeste maktmiddel, for å straffe dem for lovbrudd de ikke har begått.

Bakgrunnen for skandalen er feil praktisering av reglene om mottak av sykepenger, pleiepenger og arbeidsavklaringspenger. Mer presist for folk som har mottatt trygd under opphold utlandet. Ifølge folketrygdloven må man være innenfor rikets grenser for å få trygdeytelser.

Dette var også tilfellet fram til EUs trygdeforordning kom i 2012. Da oppsto det Riksadvokat Tor-Aksel Busch kaller en «lovkollisjon» mellom det norske lovverket og EØS-lovverket.

NAV trodde de kunne fortsette som før, noe de også gjorde, men som nå viser seg å være feil. Så lenge man oppfyller kravene for å motta visse trygdeytelser spiller det ingen rolle om man er verken kort eller lenge i utlandet når man mottar pengene.

Det er fortsatt uklart hvilke konsekvenser saken vil få for de ansvarlige i regjeringen, NAV og påtalemyndigheten. Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H), NAV-direktør Sigrun Vågeng og Riksadvokat Tor-Aksel Busch beklaget på mandag på det aller sterkeste. Sistnevnte forsikret om at sakene til alle berørte vil bli gjenopptatt, med frifinnelse og erstatning som resultat.

Statsråd Hauglie understreket at hun fortsatt har tillit til NAV-direktør Sigrun Vågeng, men varslet samtidig om en ekstern gransking. Hun ba også om å få redegjøre for saken for Stortinget. SV-leder Audun Lysbakken sier til Dagbladet at partiet ikke utelukker mistillit mot statsråden.

I tillegg til å være forferdelig belastende for alle de uskyldige som er rammet, svekker den grove systemsvikten tilliten til hele statsapparatet. Vi må som et minimum kunne forvente at NAV, påtalemyndigheter og domstoler forstår lovverket de er satt til å forvalte. Alt annet er uakseptabelt.

Saken bør være en vekker for hele statsforvaltningen. Når de sover i timen får det skjebnesvangre konsekvenser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media