LEDER

Økonomi:

Dagbladet mener: Økonomisk ansvarlighet som politisk dyd forvitrer

Erna Solbergs økonomiske uansvarlighet kan bli et stort problem for både Norge og Høyre.

Bruker for mye: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen vil utrede hvordan de kan skjule bruk av oljepenger for å unngå tøffe prioriteringer i budsjettet.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Bruker for mye: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen vil utrede hvordan de kan skjule bruk av oljepenger for å unngå tøffe prioriteringer i budsjettet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Et av de mest omtalte punktene i Granavolden-plattformen handler om regjeringens mulighet til å føre utgifter som en såkalt 90-post i statsbudsjettet. Kort forklart innebærer det at regjeringen kan bruke penger fra oljefondet, utenom handlingsregelen, til å dekke uforutsette utgifter.

Et aktuelt eksempel er en ny fregatt til å erstatte det forliste skipet KNM Helge Ingstad. Framfor å dekke kostnadene innenfor det økonomiske handlingsrommet regjeringen ellers forholder seg til, skjules summen «under streken.» Sjøforsvaret får nytt skip, og Erna Solberg slipper å prioritere innenfor vanlige budsjettrammer.

Det er et skittent budsjettriks som høster en høyst fortjent kritikk fra både opposisjonen og fagøkonomer. Handlingsregelen eksisterer fordi det finnes nærmest uendelig gode formål for politikere å bruke penger på. Men bruker vi for mye vil vi både knuse sparegrisen på bekostning av framtidige generasjoner, samt risikere å forpurre balansen i økonomien som helhet.

Hvis staten plutselig sender 15 milliarder kroner, prisen for det nye regjeringskvartalet, inn i økonomien på toppen av investeringene som bokføres over streken, får det reelle konsekvenser selv om de bokføres utenom det vanlige. Landet får mindre penger på sparekontoen, og regjeringen risikerer bryte handlingsregelen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer