Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Økonomi:

Dagbladet mener: Økonomisk ansvarlighet som politisk dyd forvitrer

Erna Solbergs økonomiske uansvarlighet kan bli et stort problem for både Norge og Høyre.

Bruker for mye: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen vil utrede hvordan de kan skjule bruk av oljepenger for å unngå tøffe prioriteringer i budsjettet.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Bruker for mye: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen vil utrede hvordan de kan skjule bruk av oljepenger for å unngå tøffe prioriteringer i budsjettet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et av de mest omtalte punktene i Granavolden-plattformen handler om regjeringens mulighet til å føre utgifter som en såkalt 90-post i statsbudsjettet. Kort forklart innebærer det at regjeringen kan bruke penger fra oljefondet, utenom handlingsregelen, til å dekke uforutsette utgifter.

Et aktuelt eksempel er en ny fregatt til å erstatte det forliste skipet KNM Helge Ingstad. Framfor å dekke kostnadene innenfor det økonomiske handlingsrommet regjeringen ellers forholder seg til, skjules summen «under streken.» Sjøforsvaret får nytt skip, og Erna Solberg slipper å prioritere innenfor vanlige budsjettrammer.

Det er et skittent budsjettriks som høster en høyst fortjent kritikk fra både opposisjonen og fagøkonomer. Handlingsregelen eksisterer fordi det finnes nærmest uendelig gode formål for politikere å bruke penger på. Men bruker vi for mye vil vi både knuse sparegrisen på bekostning av framtidige generasjoner, samt risikere å forpurre balansen i økonomien som helhet.

Hvis staten plutselig sender 15 milliarder kroner, prisen for det nye regjeringskvartalet, inn i økonomien på toppen av investeringene som bokføres over streken, får det reelle konsekvenser selv om de bokføres utenom det vanlige. Landet får mindre penger på sparekontoen, og regjeringen risikerer bryte handlingsregelen.

Framfor å komme solide, velbegrunnede innvendinger i møte, gikk statsminister Solberg rett i strupen på kritikerne. I et intervju med NTB forsvarte hun praksisen med å si at «vi kan la være å bygge nytt regjeringskvartal og si at Anders Behring Breivik vant - de fire bygningene han tok ut, blir stående sånn, som et dødt landskap og et monument over terrorhandlingen.»

Denne avisa har forståelse for at det kan være krevende å komme opp med en velbegrunnet forklaring på hvorfor regjeringen skal slippe å prioritere hva de bruker pengene våre på. Men Solbergs utspill er både uverdig og fordummende. Terroristen vinner ikke hvis vi kritiserer Høyre for uansvarlig pengebruk og budsjettering.

Statsministeren har i etterkant puttet 22.juli-kortet tilbake i lomma, men ser ikke ut til å vike nevneverdig i det faktiske spørsmålet om hvorvidt dette er en grense vi ønsker å krysse i forvaltningen av oljeformuen. I Stortingets spørretime i går fortalte hun at forslaget kun er vedtatt utredet, men lukket på ingen måte døren for at hennes regjering vil endre spillereglene for oljepengebruken.

Med tanke på at regjeringen i mange år har brukt mer penger enn den bør av oljefondet, samt vurderer å overtrekke statens gullkort i tida framover, frykter vi for den økonomiske ansvarligheten i regjeringsapparatet. Klok forvaltning av fellesskapets penger har skapt en rik og lykkelig nasjon, og må ikke forsvinne som dyd i politikken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!