Oljefondet:

Dagbladet mener: Økonomiske lover lar seg ikke trosse, samme hvor gode intensjoner vi har

Stortinget vurderer i disse dager et forslag om å gjøre det ulovlig å investere penger fra oljefondet i Norge. Det bør samtlige partier støtte.

Forhandler: Statsminister Erna Solberg (H) gir og tar når hun og resten av regjeringen møtes til budsjettkonferanse. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Forhandler: Statsminister Erna Solberg (H) gir og tar når hun og resten av regjeringen møtes til budsjettkonferanse. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer
Leder

Det er ikke bare Fremskrittspartiet som drømmer om å omgå handlingsregelen for å øse oljekroner på hjertesaker. Både Rødt og Senterpartiet går i disse dager imot et lovforslag som skal holde investeringer av oljefondet utenfor Norges grenser.

Forslaget, som er en del av den nye sentralbankloven, er bare sementering av dagens praksis, men møter likevel motbør. Rødt ønsker å bruke deler av oljefondet på hjemlig industri og grønn omstilling. Senterpartiet sa til Klassekampen denne uka at de på generelt grunnlag ikke vil fraskrive bruk av oljefondet som virkemiddel.

Rødt argumenterer med at et land med 9000 milliarder kroner på bok må ta seg råd til å ha flere tanker i hodet samtidig: Både investere oljeformuen i aksjer, verdipapirer og eiendom i utlandet, og bruke litt her hjemme.

Det både Rødt og Senterpartiet ser ut til å glemme er at denne muligheten allerede finnes og utnyttes. I skrivende stund er statsbudsjettet subsidiert med over 200 milliarder kroner fra oljefondets avkastning.

Den til enhver tid sittende regjering kan, innenfor handlingsregelens rammer, bruke disse pengene på hva den vil. Statlig investering i grønn industri eller bilveier fri for bompenger er ikke uoppnåelige drømmer, men et spørsmål om vanlig politisk prioritering av pengene vi har til rådighet i statsbudsjettet.

Det er for øvrig heller ikke mangel på statlige penger å bruke. Regjeringen har en rekke ulike statlige investeringsfond, selskaper og ordninger til rådighet hvis de vil bruke oljepengene på å sikre investeringer og eierskap her hjemme. Statens pensjonsfond Norge, Enova og Nysnø, er tre eksempler.

Et ønske om å bruke oljepenger utover det handlingsregelen tillater vil alltid eksistere, men aldri fungere i praksis. Ikke bare bruker vi av kommende generasjoners kjøpekraft, vi risikerer også at økonomien bli overopphetet, og at vinningen går opp i spinningen.

For høy pengebruk kan føre til inflasjon, dyrere lån, og sterkere krone, som igjen svekker eksporten og fører til at arbeidsplasser i industrien og i annen konkurranseutsatte næring forsvinner. Økonomiske lover lar seg ikke trosse, samme hvor gode intensjoner vi har.

Fordi vi har et moralsk ansvar for at også framtidige generasjoner skal få nyte oljeformuen landet har gitt oss, kan vi heller ikke spise av oljefondet for å dekke løpende forbruk her hjemme. Dagbladet støtter derfor lovforslaget om å begrense oljefondets investeringer til utlandet.

Det gjør for øvrig også Frp-politiker Bård Hoksrud, selv om han mener forslaget er forenelig med å bruke 100 milliarder kroner av oljefondet på å fjerne bomstasjoner. Forstå det den som kan.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.