LEDER

Kullkraft

Dagbladet mener: Oljefondet må bytte kullfilter

Smutthull i Oljefondets instruks om å trekke seg ut av kull sørger for at vi har investert flere titalls milliarder i klimaverstinger.

KLIMAVERSTING: Det tyske selskapet RWE graver opp 100 000 tonn brunkull om dagen. Norge eier aksjer for 1,4 milliarder kroner, til tross for at Oljefondet ikke skal investere i kull. Foto: REUTERS
KLIMAVERSTING: Det tyske selskapet RWE graver opp 100 000 tonn brunkull om dagen. Norge eier aksjer for 1,4 milliarder kroner, til tross for at Oljefondet ikke skal investere i kull. Foto: REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

For nesten nøyaktig tre år siden ble det skrevet klimapolitisk historie i Norge. 5. juni, 2015 vedtok Stortinget enstemmig at Oljefondet skulle trekke seg ut kullkraft- og kullgruveselskaper. Verdens største pensjonsfond skulle ikke lenger investere pengene i verstingen blant fossile energikilder.

Det var et framtidsrettet og klokt vedtak. Fordi klodens klima er avhengig av vi kutter kraftig i klimagassutslippene, skal vi ikke lenger bruke fellesskapets kapital på å opprettholde kullindustrien.

For et pensjonsfond viss selve eksistens baserer seg på klok forvaltning for framtidige generasjoner, bør en slik investeringsstrategi være selvfølgelig. Det er vanskelig å tenke seg noe mer selvutslettende enn å tjene seg søkkrik på klodens, og følgelig egen, undergang. Ironisk nok, med tanke på hvor mesteparten av pengene kommer fra i utgangspunktet.

Forventningene i etterkant av Oljefondets nye instruks var store. Framtiden i våre hender håpet at 67 milliarder kroner skulle trekkes ut av over 100 selskaper som følge av politikernes modige beslutning.

Tre år etter kan vi konstatere at det ikke gikk like bra som vi håpet. Problemet ligger i det såkalte «kullkriteriene»: Den detaljerte instruksen for hvilke kraft- og gruveselskaper vi kan investere i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer