Skatt:

Dagbladet mener: Oppdrettsmilliardene bør fordeles raust og rettferdig

Norske fjorder er en felleseid naturressurs på lik linje med olje, gass og vassdrag. Derfor bør en større andel av verdiene som skapes der tilfalle fellesskapet.

Ideelle forhold: Norske fjorder er perfekte for lønnsom akvakultur. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Ideelle forhold: Norske fjorder er perfekte for lønnsom akvakultur. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer
Leder

Svært få kystområder i verden er egnet til effektiv produksjon av oppdrettslaks. Det er ikke bare sette ut merder og fylle dem med fisk. For at laksen skal vokse seg stor, feit og frisk trenger anleggene blant annet den riktige kombinasjonen av vannstrøm, oksygeninnhold, temperatur, bølger og saltholdighet. Mye skal klaffe før man kan innkassere den enorme gevinsten oppdrettsnæringa byr på.

Sammen med Canada, Chile og Storbritannia er Norge velsignet med naturgitte fortrinn for oppdrett. Norske fjorder og kyststrekninger - vår felleseide natur - er perfekt for lønnsom akvakultur. Det gjør det mulig for oppdrettsnæringa å eksportere fisk til over 60 milliarder kroner i året.

Fordi fjordene er en naturressurs på lik linje med olje, gass og vassdrag, bør også en stor del av verdiene som skapes der tilfalle fellesskapet. Oljebransjen må for eksempel betale en grunnrenteskatt på 55 prosent, mens kraftbransjen må ut med 35 prosent. Fordi oppdrettsnæringen både utnytter og forurenser felleseide naturressurser er det ingen prinsipielle argumenter mot at akkurat eierne av milliardoppdrettsbedrifter skal slippe unna lignende beskatning.

Etter press fra SV nedsatte regjeringen i fjor et utvalg til å se på innføringen av en slik skatt på oppdrettsnæringen. Utvalget, ledet av økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe, skal etter planen levere utredningen i november i år.

Nå risikerer vi at Høyre allerede i vår legger forslaget i skuffen. Ifølge NTB er partiet splittet om grunnrentebeskatning for oppdrettsnæringa før det kommende landsmøtet i mars. Tilhengerne av skatten tilhører mindretallet. Også i Venstre og Frp ulmer motstanden mot å fordele godene fra oppdretten på hele landet.

Det er ikke overraskende at partienes politikere forsøker å parkere initiativet akkurat i år. Til høsten er det kommunevalg, og en rekke lokalpolitikere frykter for egne inntekter hvis en slik skatt blir innført. Spesielt hvis skatteinntektene kun skal tilfalle Statens Pensjonsfond Utland uten lokal kompensasjon.

Dagbladet mener imidlertid grunnrentebeskatning er for viktig til å brukes i et kortsiktig politisk spill i lokalvalg. Med fallende inntekter fra olje og gass, må vi se oss om etter andre inntektskilder. Grunnrente på oppdrett framstår som en av de mest rettferdige skattene vi kan innføre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.