Vil endre skattesystemet: Erling Holmøy i SSB vil øke oppslutningen om skatter og avgifter. Foreslår øremerking på statsbudsjettet. Her da han uttalte seg i forbindelse med bråket rundt tidligere SSB-sjef Christine Meyer.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Vil endre skattesystemet: Erling Holmøy i SSB vil øke oppslutningen om skatter og avgifter. Foreslår øremerking på statsbudsjettet. Her da han uttalte seg i forbindelse med bråket rundt tidligere SSB-sjef Christine Meyer. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Skatt:

Dagbladet mener: Øremerking av skattekroner er å be om mer skattepopulisme

På sikt må skattene økes, men det bør ikke gjøres ved øremerking av pengene i statsbudsjettet.

Leder

SSBs Erling Holmøy rykket i går ut med en bekymringsmelding om den framtidige finansieringen av velferdsstaten.

I Politisk kvarter på NRK kunne Holmøy fortelle at statsutgiftene bare vil øke i åra framover, og at mer må finansieres av skatteinntekter enn i dag.

Utfordringen er da å få folk med på økte skatter. Holmøys forslag til løsning på problemet er at vi øremerker deler av skatteinntektene. De største utgiftspostene er det nemlig stor oppslutning om, mener Holmøy.

Hans argument er at folk i Norge i stor grad er villige til å betale for pensjon, helse, utdanning og infrastruktur i offentlig regi. Men hvis vi øremerker skatteinntekter til slike formål, for eksempel til et eget trygdebudsjett, vil folk blir enda mer villige til å betale mer, fordi det blir ekstra synlig for oss hva vi får igjen for det. Du ser at skatten din går til gode formål, framfor å lese at pengene forsvinner inn i sekken på 1400 milliarder kroner.

Byrådet i Oslo har de siste åra gjennomført noe liknende. Ved å garantere at skatteinntektene fra den nye eiendomsskatten skal gå til velferdsgoder som barnehage og eldreomsorg, ble det enklere å forklare folk hvorfor kommunen velger å kreve dem inn.

Vi er enige med Holmøy i at skattene må opp i åra som kommer. Vi blir flere eldre, mens det blir færre oljekroner å bruke. Staten vil trenge mer penger, skal vi holde på dagens velferdsnivå, noe den kan skaffe seg på flere vis. Flere i arbeid og effektivisering av offentlig sektor, for eksempel. Men det meste tyder på at vi også må øke skattene. Det betyr at noen grupper i samfunnet belage seg på å bære en tyngre byrde enn de gjør i dag.

Men øremerkingen Holmøy foreslår vil være en tungvindt og uegnet måte å finansiere framtidas velferdsstat på. Både statsbudsjettet og skattesystemet er komplekse; alt henger sammen med alt. Senker du en sats, fører det til endringer en rekke andre steder. Å låse budsjettposter til enkeltskatter vil gjøre budsjettprosessen enda mer kompleks og mindre fleksibel.

Vi ser heller ikke hvordan øremerking vil gjøre det lettere å skape flertall for nødvendige skatteøkninger. Snarere tvert om: Ved å henge enkeltskatter på enkeltposter i statsbudsjettet, blir det langt enklere å drive skattepopulisme enn i dag. Skatteviljen står i fare for å svekkes når pengene ikke går inn i det store spleiselaget, men til utgifter vi ikke kjenner eierskap til.

Veien kan blir kortere til tilstander der politikere aksjonerer mot de enkelte postene, framfor å ta ansvar for helheten.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.