Oslo er ikke lenger bilens by. Arvtakeren er kollektivtransport, fotgjengere, syklister, gågater, grøntarealer, uteliv og levende byrom.
Og folk flest.
Ifølge Klimaundersøkelsen 2018 er flertallet av Oslos borgere eksplisitt for bilfritt sentrum. På drøye ti år har antallet folk som reiser kollektivt økt med seksti prosent. Nesten 9 av 10 vil ha økt satsing på kollektivtrafikk for å redusere behovet for bilen i hovedstadsområdet. Over halvparten vil prioritere framkommelighet for sykkel og fotgjengere foran bilister.
Selv om motstanderne av bilfritt sentrum roper høyest, er det bare tre av ti imot. Mest kritiske er menn over 45 år.
Under det rødgrønne byrået renses derfor Oslo sentrum sakte, men sikkert for personbiler. Sist ut er Fridtjof Nansens plass og Christiania torg, som ble stengt for biltrafikk for resten av sommeren. Nå er det ikke lenger mulig å kjøre fra øst til vest gjennom hjertet av Oslo sentrum. Skal du krysse byen må du enten gjennom Operatunellen eller via ringveiene.
Dagbladet mener det er en velkommen utvikling. Det er bra for både klimaet, folks helse og bymiljøet at trafikkork og parkeringsplasser erstattes med boltreplass for mennesker og serveringssteder.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger