LEDER

Boligpolitikk:

Dagbladet mener: Oslo må bli en by flere kan bo og leve i

I dag holder høye boligpriser tusenvis av mennesker med viktig utdanning og arbeidskraft utenfor byen.

Ny vei: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, peker ut en ny retning for Oslos boligpolitikk. Her under 1. mai-markeringen på Youngstorget. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Ny vei: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, peker ut en ny retning for Oslos boligpolitikk. Her under 1. mai-markeringen på Youngstorget. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Oslos rødgrønne byråd annonserte denne uka at de vil forsøke å pløye ny mark i boligpolitikken. Målet er å gjøre det mulig for folk med lav eller normal inntekt å etablere seg som boligeier i hovedstaden. Med hjelp skal flere få sjansen til å bo i områder og boliger de ellers ikke ville hatt råd til.

Det er en prisverdig ambisjon. I takt med boligprisøkningen på 200 prosent de siste femten åra, er byen blitt stadig mer utilgjengelig for vanlige folk. Ifølge Eiendom Norge har for eksempel en nyutdannet sykepleier bare råd til å kjøpe fem prosent av boligene som selges i Oslo. I Bergen er tallet 35 prosent.

Prisnivået holder tusenvis av mennesker med viktig utdanning og arbeidskraft utenfor byen. På lang sikt, og litt satt på spissen, kan utviklingen bety at folk enten må arve bolig i Oslo for å ha råd til å leve her, eller være rike nok til å kjøpe seg inn. En slik skjebne ønsker ikke denne avisa for noen av landets byer.

Oslo-byrådets initiativ til en mer sosial boligpolitikk er derfor interessant. Kort forklart foreslår Ap, MDG og SV tre pilotprosjekter, der et av dem er at kommunen eier 20 prosent av av den kommunale boligen borgerne kjøper. Folk med lav inntekt betaler markedspris for sin eierandel 80 prosent, men får en bedre og større bolig enn lønnen og egenkapitalen deres tilsier at de skulle fått.

I dag er om lag bare tre prosent av Oslos boligmasse eid av kommunen. Dersom pilotprosjektene blir vellykket ønsker byrådet å eie tjue prosent av alle nybygg. Lykkes de kan Oslo bli en mer blandet by.

For å få regulere det generelle prisnivået må det trolig andre virkemidler til, som langt mer boligbygging for eksempel, men det ene gode tiltaket utelukker ikke det andre.

Til tross for at målet er godt, og virkemidlene interessante, er det gode grunner til at byrådet bør gå forsiktig og gjennomtenkt fram med planene. Et fullskalaprosjekt etter byrådets modell vil innebære bruk av enorme summer kommunale midler, som skal settes i sving i en svært komplisert operasjon.

Det blir krevende å lage et rettferdig system der pengene forvaltes både klokt og ansvarlig. Dagbladet mener likevel ikke det bør stoppe dem. Byrådsleder Raymond Johansens nytenkning bør utredes og forfølges.

(Dagbladet presiserer: I den opprinnelige teksten sto det at byrådet ønsker at andelen boliger eid av kommunen skal stige til 20 prosent. Det riktige er 20 prosent av alle nybygg.)

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer