Forhandler i Stortinget: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Ap-leder Jonas Gahr Støre vil vedta pensjon fra første krone i Stortinget.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Forhandler i Stortinget: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Ap-leder Jonas Gahr Støre vil vedta pensjon fra første krone i Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Pensjon:

Dagbladet mener: Pensjon fra første krone er et klokt og rimelig krav

Men endringen bør skje som del av forhandlinger mellom partene i arbeidslivet, ikke som vedtak i Stortinget.

Leder

Det er travelt på Eidsvolls plass utenfor Stortinget denne høsten. Ikke bare samles massene for å demonstrere mot KrF og Erna Solbergs hårreisende lefling med kvinners abortrettigheter – onsdag var det LOs tur. Arbeidstakerorganisasjonen krever at samme potensielle regjeringskonstellasjon innfrir kravet om pensjon fra første krone, som vil sikre en million arbeidere i privat sektor litt romsligere utbetalinger ved yrkeslivets slutt.

I dag fungerer systemet slik at folk i privat sektor bare har krav på opptjening fra inntekt over grunnbeløpet i folketrygden, som i dag er på 96 883 kroner. For arbeidere i lavlønnsyrker, som for eksempel servicenæringen, betyr det at man mister opptjening på litt under en tredjedel av lønna.

Forslaget møter kraftig motbør på arbeidsgiversiden. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har allerede avvist kravet som dyrt, byråkratisk, farlig for arbeidslinja, og et svik mot forliket i pensjonsreformen. Ved forrige tariffoppgjør avviste de også å forhandle om kravet med LO.

Utenfor Stortinget demonstrerer LO trolig også for døve ører. Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet har allerede blankt avvist forslaget. LOs håp lever inntil videre i at landets lille fraksjon kristendemokrater velger å prioritere dem i forhandlinger i høst. Der står nok pensjon fra første krone langt nede på lista. Det er lett å se for seg at abortloven, barnetrygd eller andre økonomiske vilkår i familiepolitikken, og bistand trumfer et slikt krav.

Arbeiderne fremmer imidlertid et høyst rimelig krav til et mer progressivt utformet pensjonssystem. Pensjon fra første krone er en logisk forlengelse av pensjonsreformen. Opptjeningen starter fra første krone både i folketrygden og den nye offentlige tjenestepensjonsordningen som trer i kraft fra 2020.

Denne avisa mener det bare er rimelig at private arbeidstakere får de samme rettighetene. Hvis de ikke får det, blir omfordelingsmekanismen i resten av pensjonssystemet spist opp av det regressive elementet i den private tjenestepensjonsordningen.

Men selv om vi støtter pensjon fra første krone i prinsippet, mener vi likevel ikke at Stortinget bør ta beslutningen nå, uten støtte fra de to andre partene.

Til nå har imidlertid ikke NHO vært villige til å forhandle ordentlig om saken. Høstens runde i Stortinget bør være en vekker. Når arbeidstakerne så klart ønsker pensjon fra første krone, bør det kunne forhandles fram som en del av helheten i tariffoppgjøret.