LEDER

Pensjon:

Dagbladet mener: Pensjon fra første krone er et klokt og rimelig krav

Men endringen bør skje som del av forhandlinger mellom partene i arbeidslivet, ikke som vedtak i Stortinget.

Forhandler i Stortinget: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Ap-leder Jonas Gahr Støre vil vedta pensjon fra første krone i Stortinget.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Forhandler i Stortinget: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Ap-leder Jonas Gahr Støre vil vedta pensjon fra første krone i Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er travelt på Eidsvolls plass utenfor Stortinget denne høsten. Ikke bare samles massene for å demonstrere mot KrF og Erna Solbergs hårreisende lefling med kvinners abortrettigheter – onsdag var det LOs tur. Arbeidstakerorganisasjonen krever at samme potensielle regjeringskonstellasjon innfrir kravet om pensjon fra første krone, som vil sikre en million arbeidere i privat sektor litt romsligere utbetalinger ved yrkeslivets slutt.

I dag fungerer systemet slik at folk i privat sektor bare har krav på opptjening fra inntekt over grunnbeløpet i folketrygden, som i dag er på 96 883 kroner. For arbeidere i lavlønnsyrker, som for eksempel servicenæringen, betyr det at man mister opptjening på litt under en tredjedel av lønna.

Forslaget møter kraftig motbør på arbeidsgiversiden. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har allerede avvist kravet som dyrt, byråkratisk, farlig for arbeidslinja, og et svik mot forliket i pensjonsreformen. Ved forrige tariffoppgjør avviste de også å forhandle om kravet med LO.

Utenfor Stortinget demonstrerer LO trolig også for døve ører. Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet har allerede blankt avvist forslaget. LOs håp lever inntil videre i at landets lille fraksjon kristendemokrater velger å prioritere dem i forhandlinger i høst. Der står nok pensjon fra første krone langt nede på lista. Det er lett å se for seg at abortloven, barnetrygd eller andre økonomiske vilkår i familiepolitikken, og bistand trumfer et slikt krav.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer