Færre brev i omløp: Folk mottar sjeldnere og sjeldnere brev. Posten ønsker ikke lenger levere post fem dager i uka. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Færre brev i omløp: Folk mottar sjeldnere og sjeldnere brev. Posten ønsker ikke lenger levere post fem dager i uka. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Posten:

Dagbladet mener: Posten må fram selv om det blir mindre av den

Modernisering av både post og presse må holde fram. Men inntil videre er daglig postombæring viktig demokratisk infrastruktur vi bør ta oss råd til å beholde.

Meninger

Folk mottar ikke post like ofte som før. Ifølge Posten får hver husstand bare tre adresserte brevsendinger i uka i snitt. Nedgangen i postvolumet er på hele 15,5 prosent – og det bare for tredje kvartal i år. I dag får folk regninger i nettbanken og julekortene på Facebook.

Utviklingen fortsetter trolig i samme spor. Det koster. Regjeringen og Posten vil derfor kutte antall dager med postombæring. Med færre brev i omløp mener de annenhver dag være tilstrekkelig.

Hvis prinsippet er at posten skal finansiere seg selv, er det en nødvendig og forståelig omlegging. Når antall leveranser går ned, går prisen per leveranse opp. For staten, som betaler Posten for den daglige ombæringen, vil regningen for leveringspliktige tjenester komme på en milliard kroner i 2025, skal vi tro Posten selv.

Hvis lønnsomhet er målet, og levering av pakker og brev anses som Postens viktigste oppgave, er vi helt på linje med regjeringen.

Kutt i tjenesten vil imidlertid by på store problemer for landets aviser. Særlig de små og lokale. Postombæring bare annenhver dag kan bety døden for mediehus som lever av daglig leveranse av nyheter til sine lesere, der de aller fleste av dem fortsatt leser papiravisa. Den vil også ramme hardere i distriktene, enn i de store byene.

I alle fall inntil videre. Digitaliseringen i små og store medier både vil og må tilta, slik at lønnsomheten ikke står og faller på inntjeningen fra papiravis. Den omleggingen er de aller fleste også godt i gang med. På sikt vil det trolig være nok med postombæring en gang i uka, noe Posten selv belager seg på.

Men så lenge lesere og aviser ennå ikke har tilvent seg nye løsninger for både abonnement, betaling, og moderne plattformer, bør regjeringen og Posten være forsiktige med å gjøre store endringer. Ikke av prinsipielle årsaker, men praktiske.

Så lenge daglig postombæring er en viktig demokratisk infrastruktur, bør den opprettholdes. Selv om den må subsidieres.

Det gir imidlertid mening å høre på postens råd, dersom det fantes en smartere løsning for avisene. Spørsmålet er om det er samfunnsøkonomisk effektivt å la posten eller andre aktører fylle behovet utover den vanlige postombæringen. Skal posten fortsette å traske hver dag, eller skal de få traske annenhver dag – mot at et eget ombæringssystem for aviser tar akkurat det ansvaret?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.