LEDER

Posten:

Dagbladet mener: Posten må fram selv om det blir mindre av den

Modernisering av både post og presse må holde fram. Men inntil videre er daglig postombæring viktig demokratisk infrastruktur vi bør ta oss råd til å beholde.

Færre brev i omløp: Folk mottar sjeldnere og sjeldnere brev. Posten ønsker ikke lenger levere post fem dager i uka. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Færre brev i omløp: Folk mottar sjeldnere og sjeldnere brev. Posten ønsker ikke lenger levere post fem dager i uka. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Folk mottar ikke post like ofte som før. Ifølge Posten får hver husstand bare tre adresserte brevsendinger i uka i snitt. Nedgangen i postvolumet er på hele 15,5 prosent – og det bare for tredje kvartal i år. I dag får folk regninger i nettbanken og julekortene på Facebook.

Utviklingen fortsetter trolig i samme spor. Det koster. Regjeringen og Posten vil derfor kutte antall dager med postombæring. Med færre brev i omløp mener de annenhver dag være tilstrekkelig.

Hvis prinsippet er at posten skal finansiere seg selv, er det en nødvendig og forståelig omlegging. Når antall leveranser går ned, går prisen per leveranse opp. For staten, som betaler Posten for den daglige ombæringen, vil regningen for leveringspliktige tjenester komme på en milliard kroner i 2025, skal vi tro Posten selv.

Hvis lønnsomhet er målet, og levering av pakker og brev anses som Postens viktigste oppgave, er vi helt på linje med regjeringen.

Kutt i tjenesten vil imidlertid by på store problemer for landets aviser. Særlig de små og lokale. Postombæring bare annenhver dag kan bety døden for mediehus som lever av daglig leveranse av nyheter til sine lesere, der de aller fleste av dem fortsatt leser papiravisa. Den vil også ramme hardere i distriktene, enn i de store byene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer