Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Dagbladet mener: Regjeringen fortjener skryt for innsatsen på rusfeltet

Det er riktig å bruke store offentlige midler på å hjelpe noen av de svakeste i samfunnet, rusmisbrukerne.

RUS: Helseminister Bent Høie har vært med på å bidra til den generelle holdningsendringen overfor tunge rusmisbrukere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RUS: Helseminister Bent Høie har vært med på å bidra til den generelle holdningsendringen overfor tunge rusmisbrukere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er de svakeste i samfunnet som trenger politikken mest. De rike og privilegerte klarer seg alltids. Noen svakerestilte grupper vil kanskje ikke være enige i at denne regjeringen prioriterer dem mest, men en ting skal den ha skryt for; måten den har behandlet rusfeltet.

Helseminister Bent Høie har vært med på å bidra til den generelle holdningsendringen overfor tunge rusmisbrukere. Fra at de har blitt sett på som syndige kriminelle, som alene har ansvar for sin egen livssituasjon, til at de nå sees på som pasienter som trenger hjelp, ikke straff.

Da Venstre gikk inn for heroinassistert behandling (HAB) i 2008 var dette svært kontroversielt. Forrige uke, ti år etter, ba Høie Helsedirektoratet om å komme med forslag til hvilke rusmisbrukere som skal få tilbud om HAB gjennom et prøveprosjekt, som kan starte i 2020 eller 2021. Dette ble vedtatt i Jeløya-plattformen, men at regjeringen nå faktisk gjennomfører det, er bra og fortjener oppmerksomhet.

KrFs Olaug Bollestad mener regjeringen med dette gir opp mennesker. Det er Dagbladet uenig i. Heroinassistert behandling kan være løsningen for rusavhengige hvor all annen behandling ikke har vært vellykket, inkludert dagens Legemiddelassistert rehabilitering (LAR).

Senter for rus- og avhengighetsforskning konkluderer også i en rapport med at det er sannsynlig at HAB vil kunne rekruttere noen pasienter som ellers ikke finner seg til rette i LAR. Et prøveprosjekt med HAB er det motsatte av å gi disse menneskene opp. Det er å prioritere dem, og deres livsmuligheter.

Noen stiller spørsmål ved om det er rasjonelt å bruke enda mer penger på en så liten gruppe. Rundt 260 personer dør av overdose hvert år i Norge, ifølge Helsenorge.no. Til sammenlikning ble 109 personer drept i trafikken i 2017.

Tunge rusmisbrukere er av de mest sårbare pasientgruppene vi har. De er fortsatt nederst på rangstigen i helsevesenet. Mange har dårlig helse, og mangler bolig, arbeid og sosial tilknytning. Når helsekronene skal fordeles er ikke rusmisbrukerne de mest ressurssterke, som kan rope høyest, eller har de sterkeste pasientorganisasjonene i ryggen. Dagbladet mener derfor at det er riktig å bruke store offentlige midler på å hjelpe dem.

Det avgjørende nå blir om prøveprosjektet blir gjennomført på en riktig måte. Det blir interessant å følge med på hva fagpersonene konkluderer med. Ett tiltak løser ikke nødvendigvis alle problemene, men heroinassistert behandling kan være et godt bidrag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!